TOP 20 Südamlikud kohtumised ja õõvastavad leiud: need loomalood köitsid tänavu enim tähelepanu

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Eesti komissar Rex: kohale tulnud politseinik otsustas ühe koertest endale võtta.
Eesti komissar Rex: kohale tulnud politseinik otsustas ühe koertest endale võtta. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Staarkoer Vunts ja teised ootamatud olukorrad kaamera ees on vaid mõned märksõnad loomalugudest, mis möödunud aastat meenutama jäävad. Siin on ülevaade 20 loost, mis Lemmiku portaalis sel aastal enim kirgi kütsid.

Nii nagu ka möödunud aastal, said tänavu enim tähelepanu metsloomadega seotud uskumatud ja koduloomadega seotud traagilised juhtumised.

Samuti ei saa mööda vaadata ühiskonda šokeerinud juhtumist, kus Vuntsi nimeline koer mitu kilomeetrit auto järel lohises, kuid imekombel pääses ja tervenes. Hätta sattunud ja väärkoheldud loomade lugusid oli kahjuks palju, üks südantlõhestavam kui teine.

Allpool leiad ülevaate sel aastal kõige rohkem kõneainet pakkunud Lemmiku portaali lugudest.

KOHUTAV! | Koer lohises Harjumaal kilomeetreid auto taga, kuid see, mis edasi juhtus, jahmatas kõiki

Staarkoer Vuntsi šokeeriv õnnetus ja imelise tervenemise teekond läksid Postimehe lugejatele tänavu augustis enim hinge. 

Ühel augustikuu õhtupoolikul nägid liiklejad Harjumaal Ruila külas õõvastavat vaatepilti: nimelt lohistas üks juht oma koera masina järel nagu jahukotti. Imekombel suutis koer selle kiuste ellu jääda ning asus kliinikus oma elu eest võitlema.

«Esmalt arvati, et koer on juba surnud, sest mingit vastupanu ta ei osutanud. Ka teised autojuhid andsid märku, et juht pidama jääks ning lõpuks masin peatuski. Uskumatu, aga raskelt vigastatud koer tõusis püsti ja suutis seista ilma kõrvalise abita mõnda aega isegi omal jalgel,» kirjeldas olukorda loomapäästja Heiki Valner.

Vigastatud koer toimetati loomade kiirabi kliinikusse, kus tema haavu mitmeid nädalaid raviti ning kus ta pidi uuesti kõndima õppima.

Auto taga lohisenud koer Vunts tegi loomade kiirabi kliiniku arstide hoole all esimesed sammud.
Auto taga lohisenud koer Vunts tegi loomade kiirabi kliiniku arstide hoole all esimesed sammud. Foto: Loomaveeb

Vunts on tõeline võitleja hing, kes on võitnud tuhandete eestlaste südamed, sest ühtekokku annetati tema heaks üle 35 000 euro. Sealhulgas Vuntsi raviks kulus 10 000 euro kanti. Tänaseks elab Vunts, uue nimega Woody, parimat elu oma uue pere juures Haapsalus. Loe Vuntsi juhtumi kohta ka siit: Heiki Valner paljastas, miks koer Vunts auto taga lohises

Valust karjuv koer läks võõrasse majja abi otsima. Looma lähemalt uurides selgus midagi õõvastavat

Septembri alguses sai Eestimaa Loomakaitse Liit teate, et Valgamaal Pukas tuli ühe majapidamisse juurde võõras koer, kes peitis end mitu päeva kinnistul asuva hoone all. Koera lähemalt uurima asudes oli aga selgunud midagi kohutavat: nimelt rippus tema saba vaid väikese nahariba küljes ja tekitas koerale põrgulikku valu.

Valgamaa majapidamise juurde tuli koerake, kes oli suures hädas.
Valgamaa majapidamise juurde tuli koerake, kes oli suures hädas. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Ehmatav leid Jõgevamaalt: amet võttis omanikult ära 46 koera

Tänavu veebruaris võõrandas põllumajandus- ja toiduamet Jõgevamaal omanikult 46 koera, kelle pidamistingimused olid täitmata.

Mustvee kutsikavabrikust päästetud koerad varjupaigas.
Mustvee kutsikavabrikust päästetud koerad varjupaigas. Foto: Varjupaikade MTÜ

Põllumajandus- ja toiduameti ida regiooni juhi Lauri Kirsi sõnul ei olnud leitud koerad küll toitmata, kuid see, kuidas neid peeti, oli kaugel minimaalsest vajalikust. Amet võttis nõuetekohase pidamise üle ja asendustäitmise korras võõrandati loomad. «Need olud, kus loomad kinnises ruumis ilma piisava tähelepanuta juba pikemat aega viibisid ja ka asjaolu, et nad said takistamatult paljuneda, seadis üsna selgelt ohtu nii koerte tervise kui ka elu,» kirjeldas Kirs.

Koerad läksid Varjupaikade MTÜ hoole alla, mis tegi koertele vajalikud terviseprotseduurid ja leidis neile uued kodud.

Koeraomanik kutsus loomakaitsjad appi, kuid kohapeale minnes avastati midagi ootamatult võigast

Eestimaa Loomakaitse Liidu poole pöördus koeraomanik, kes palus loomakaitsjatel oma koerte toiduvarusid täiendada. Jutu käigus selgus, et koeral on ka kutsikad, kuid enamik neist olid loomakaitsjate saabudes juba surnud.

Kui 2022. aastal šokeeris Eesti avalikkust koerarünnak, mille tagajärjel hukkus 4-aastane tüdruk, siis tänavu õnneks niivõrd traagiliselt lõppenud õnnetusi Eestis ei toimunud. Küll aga leidis neid aset välismaal: Aeda tunginud võõras koer tappis eaka naise

Lapsed leidsid mänguväljaku prügikasti jäetud karbist midagi väga ootamatut

5. septembri pärastlõunal sai MTÜ Väikeste Loomade Abi ootamatu kõne, kus teatati, et punt Tallinna Arte gümnaasiumi 5C klassi poisse olid leidnud prügikastide peale «unustatud» karbi.

Lähemalt uurides avastasid poisid sealt seest elu: keegi oli imeväikse karbiga prügikasti peale jätnud kaks väikest valget hiirt.

KOHTUMINE NAGU FILMIS! | Saksa lambakoera kutsikas võitis tööülesandeid täitnud politseiniku südame

Patrullpolitseinik Kristjan poleks ühel veebruarikuisel hommikul suutnud ettegi kujutada, mis teda sel päeval tööl ees ootab.

Nimelt oli Kristjan üks nendest, kes reageerisid väljakutsele Lääne-Virumaale Sauvälja külla, kus avastati kümme väga kehvades tingimustes elanud Saksa lambakoera.

Üks kutsikatest võttis aga nõuks, et tema ilma politseinik Kristjanita selle talu õuelt lahkuda ei kavatse ning kui juba taoline sabarakk tekkinud, siis kuidas olekski saanud Kristjan talle ei öelda.

Eesti komissar Rex: kohale tulnud politseinik otsustas ühe koertest endale võtta.
Eesti komissar Rex: kohale tulnud politseinik otsustas ühe koertest endale võtta. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Varjupaigast kassi võtnud naine: mõtlesime heateo teha, aga ootamatult juhtus hoopis nii, et...

Imekaunis lumekarva Lumene lahkus Pesaleidja varjupaigast tänavu augustis. «Mõtlesime heateo teha, aga hoopis tema tuli meid oma südamlikkusega päästma,» on tema uus perenaine Anne rõõmus ja tänulik.

Lääne-Harju politseinikud said äreva kutse: ta ei kõnni ega räägi ja hoian teda süles

Lääne-Harju politseijaoskond sai kõrge prioriteediga kutse, kus teavitaja sõnul on ta leidnud lapse, kes ei kõnni ning ei ole teada, kas tegemist on tüdruku või poisiga ning teavitaja hoiab last süles.

Oravalaps jäi oma päevaga politseipatrullis väga rahule.
Oravalaps jäi oma päevaga politseipatrullis väga rahule. Foto: Lääne-Harju politseijaoskond / Facebook

Kohale jõudes selgus, et see oli oravabeebi, kes leiti ekskavaatori lindi juurest ja oli ohtlikult tema ümber tiirutava kassi huviorbiiti sattunud. Oravakene veetis aega mõnusasti korravalvurite kaisus magades ning sõitis nendega väljakutsetel kaasas. Oravalaps toimetati turvaliselt keskkonnaametisse, kus temaga edasi tegeleti.

Tööd jagus ka päästjatele. Näiteks Saaremaal tungis hooldekodusse nii hirmus elukas, et appi tuli kutsuda päästjad.

18. mail leidis Californias aset südamlik, aga kurb juhtum, kus pereisa Casey Rivara aitas pardiperel tiheda liiklusega maanteed ületada. Pardid said kenasti üle tee, kuid mees kaotas autorataste all elu. Loe siit: VIIMANE HEATEGU 〉 Pereisa aitas partidel teed ületada, kuid siis juhtus halvim

VÄNTA ELU EEST | Lääne-Virumaal ajas karu jalgratturit taga

Juunikuus šokeeris lugejaid lugu sellest, kuidas Väike-Maarja vallas endise Nõukogude raketibaasi territooriumil ajas karu taga rattaga trenni teinud kohalikku meest.

Jalgrattaga sõitnud kohalik elanik sattus endalegi ootamatult kokku karuperega. Spordimehe sõnul on endise raketibaasi territooriumil hea treenida ja ta kasutab seda ala tihti. Olles keskendunud sõidule, ei märganud ta tee ääres asuvat emakaru kahe pojaga.

Soome piirivalve ainulaadne video: ilves tegi hundile korralikult säru

Soome piirivalve avalikustas haruldase kopterivideo metsloomade kohtumisest. Õppus toimus Turu lennujaamast paarikümne kilomeetri kaugusel asustamata alal, kui andur püüdis kinni valguspunkti. Tegu oli väga erakordse ja erilise loodussündmusega.

Pärnumaal kohtus koer kaamera ees hundiga, aga siis juhtus midagi ootamatut

Tänavu oktoobris šokeeris lugejaid kaamera ette jäänud ootamatu olukord sellest, kuidas üks hunt ja koer vastamisi sattusid.

Rajakaamera salvestas kohapeal ka video, mille jahimees kaasa võttis ja nägi siis, mis toimunud oli. «Videost on näha, et koer laseb ennast kõhuli ja hunt läheb tema nina ette ega vaata koera poole ka ja siis lähevad samal ajal koos ära. Ma ei oskagi selle peale midagi arvata, pigem oli see õnnelik juhus,» ütles koeraomanik Siim Suitsmart.

Vaatepilt, mida iga päev ei näe: metssigu oli nii palju, et ei jõua kokku lugedagi

Videole jäänud notsud elavad Viljandimaal. «Minu videotele jäänud loomad ei ole kohale meelitatud, see tähendab, et kaamerad paiknevad loomade tavaliste käiguradade ääres, mitte söödaplatside ja soolakute vahetus läheduses,» ütles rajakaamera omanik Enno Varblane.

EHMATAV AVASTUS 〉 Matkajad sattusid Hiiumaa metsas tõeliselt õõvastava leiu otsa

Jaanuari keskel avanes Hiiumaa metsas Taliharja Vanakuri matkaspordivõistlusel osalenud inimestele šokeeriv vaatepilt – metsa alla oli visatud suur hunnik loomade korjuseid.

Tallinna loomaaias on paljud loomad elanud aastakümneid. Milline asukas lahkus 32-aastaselt ning kes jääb sageli külastajatele märkamatuks, loe siit:

Loomaaed 22-aastasest asukast: enamik külastajaid ei pane teda vist tähelegi

Suri Tallinna loomaaias 32 aastat elanud asukas

Septembri lõpus lükkas Lemmiku portaal käima fotokonkursi «Lemmik tööl», kuhu palusime lugejatel saata fotosid oma neljajalgsetest sõpradest, kes nendega tööl kaasas käivad. Konkurss osutus väga menukaks ning aasta lõpuni on veel võimalik sellest osa võtta. Vaata suurt galeriid siit: Kassid ja koerad kontoris: vaata, milliseid põnevaid ameteid peavad Eesti lemmikloomad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles