Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

KOHUTAV! Koer lohises Harjumaal kilomeetreid auto taga, kuid see, mis edasi juhtus, jahmatas kõiki (22)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Koer Vunts elas esimese öö haiglas üle.
Koer Vunts elas esimese öö haiglas üle. Foto: Loomaveeb

Neljapäeval kella poole kuue paiku nägid liiklejad Harjumaal Ruila külas õõvastavat vaatepilti: nimelt lohistas üks juht oma koera masina järel nagu jahukotti. Imekombel suutis koer selle kiuste ellu jääda ning võitleb praegu kliinikus oma elu eest.

«Esmalt arvati, et koer on juba surnud, sest mingit vastupanu ta ei osutanud. Ka teised autojuhid andsid märku, et juht pidama jääks ning lõpuks masin peatuski. Uskumatu, aga raskelt vigastatud koer tõusis püsti ja suutis seista ilma kõrvalise abita mõnda aega isegi omal jalgeil,» kirjutas loomapäästja Heiki Valner Loomaveebis.

Juht põgenes

Häirivast vaatepildist ja võimalikust loomapiinamisest anti teada ka häirekeskusele ning politseipatrull oli kohal loetud minutitega. Juht koos oma koeraga oli paraku juba lahkunud, kuid politseinikud leidsid nad naaberkülast üles. Taluhoovis juhatas vererada kuurini ja seal õnnetu koer jõuetult lebaski.

Vaata ka sündmuskohal tehtud videot

Pererahva sõnul tulevat kohalik loomaarst kella seitsme paiku vigastusi üle vaatama. See jutt aga politseiametnikele ei sobinud, sest koer vajas abi kohe. Politseinikud tõstsid seepeale Valneri sõnul aga hoopis ise koera oma operatiivsõidukisse ja viisid ta loomade kiirabi kliinikusse Mustamäel. «Müts maha ja seda ei juhtu juba iga päev ning see koerake jääb neile oma elunatukese eest nüüd küll korralikult võlgu, sest ega see kohalik veterinaar peale surmasüsti vast midagi pakkuda poleks suutnud,» lisas Valner.

Arstidki vaatepildist šokis

Politseinikud andsid koera üle loomapäästegrupile ja ühing garanteeris ravikulude tasumise. Edasi asusid tööle juba arstid ning paljud polnud taolist vaatepilti veel oma praktika jooksul näinud – nahk oli sõna otseses mõttes nii auklikuks kulunud, et luuotsad turritasid välja. Koerake on ka üsna palju verd kaotanud, mis võib tähendada seda, et mõni arter või veen on samuti korralikult kahjustada saanud. Võimalike luumurdude kohta pole veel andmeid, sest esmalt hakati tegelema looma stabiliseerimisega ja röntgen tehakse alles seejärel, kui otsest ohtu enam elule pole.

«Vaatepilt on tõesti kole ja seetõttu jääb ka enamik pilte ja videoid teile näitamata, sest nõrganärvilised minestaksid ja kõvemad vennikesed sooviksid vast oksendada. See kõik on aga köömes selle kõrval, mida see koer praegu ise tunneb. Sulgege silmad ja kujutage end tema asemel auto järel lohisemas nii, et nahk kärssab ja rebeneb,» kirjutas Valner.

Vaata galeriist, kuidas arstid loomade kiirabikliinikus Vuntsiga tegelevad:

82-aastane autojuht polnud väidetavalt teadlik, et koer masina taha aheldatud oli

Valnerile teadaolevalt on see 7-kuune koer, kel nimeks Vunts. Kiipi pole paigaldatud ja vaktsiine pole esialgsetel andmetel tehtud, mis räägib juba mõndagi omanike kohta.

«82aastane autot juhtinud mees polnud väidetavalt teadlik, et koerake oli masina taha aheldatud. Kiire esmaabi andmist ei pidanud pere vajalikuks või ei suutnud nad seda tagada. Ravi ja taastumine tuleb kulukas ja pikk. Vuntsi tagasiminek samasse perre ja kas loomapäästegrupp palub algatada ka kriminaalasja, selgub alles pärast seda, kui olen kõikide osapooltega suhelnud,» rääkis Valner.

Valner lubas inimesi Vuntsi käekäigu ja paranemisega igati kursis hoida ning ka seda, et loomapäästegrupp andis momendil katteta lubaduse, sest vajalikku summat kohe arvel pole. «Siin saate aga kõik appi tulla ning palun teil noorukesele koerale, kel pikk eluke veel ees, halastada ja uus võimalus anda. Vunts tänab! Mina tänan!»

Täiendatud 12.08.2023

Vunts elas esimese öö kliinikus üle

Reedel, 11. augustil ning päev pärast õnnetust, tegi Valner Vuntsi seisukorrast ülevaate. Esimese öö elas koer kliinikus kenasti üle.

«Imekombel ei tuvastatud ühtki luumurdu, aga koera kõik siseorganid on kõva raputamist saanud küll. Kõige rohkem sai kannatada nahk, aga seegi on juba kokku paigatud. Ise arvasin, et seda suurt auku, kust liiges välja turritas, kinni õmmelda küll ei anna ning vaja läheb naha siirdamist. Aga võta näpust ja loomade kiirabi kliiniku tohtrid tegid taas imet,» andis Valner teada.

Kuigi arstid Valneri sõnul lootsid, et noor kutsikas hüppab hommikul juba püsti ja tuuseldab mööda kliinikut ringi, siis see optimism ei täitunud ning jalgu ta alla ei võta. «Ega meist vast keegi ei võtaks, kui tema asemel oleksime ning ei tasu unustada, et ta on ka ülivägevate valuvaigistite mõju all,» lisas ta.

Hoolimata traumaatilisest kogemusest on Vunts uskumatult tubli ja talub kõiki protseduure nagu vana rahu ise. «Kui laskusin ta juurde ja silitasin, siis liputas kergelt sabagi. See on väga hea märk,» sõnas Valner.

Laupäeva hommikul jagas Valner oma sotsiaalmeediakontol ka armsat videot sellest, kuidas Vunts esimesi samme teeb

Toeta Vuntsi võitlust elu eest 

Loomapäästegrupp MTÜ

EE437700771003183318

Vuntsi ravikulud

Loomapäästegrupp MTÜ annetustelefonid on

900 1313 (5.-)

900 1414 (10.-)

900 2323 (25.-)

Vunts loomade kiirabi kliinikus
Vunts loomade kiirabi kliinikus Foto: Loomaveeb

Valner tänas nii loomapäästegrupi kui Crister Kivilaidu, kes abitus seisundis Vuntsi nähes kohe sekkus ja abi otsima hakkas. Samuti tänas politsei patrullmasina 3273 ekipaaži, kes tegid palju rohkem, kui nende ametijuhend ette näeb ja tõenäoliselt päästsid nad selle koera elu sõna otseses mõttes.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles