TOP 20 Need loomalood kütsid sel aastal kõige rohkem kirgi

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Elistvere loomaparki elama asunud karupoeg.
Elistvere loomaparki elama asunud karupoeg. Foto: Britta Kalgan/Keskkonnaamet

Kes on tegelikult meie lugejate lemmikloomad? Te ei oska arvatagi! Need polegi kiisud-kutsud, vaid hoopis karud, hundid ja kitsed – just neist loomakestest loeti sel aastal kõige kirglikuma huviga.

Lugejate lemmikud loomalood 2021. aastal

1. KAS PERENAINE ÜLDSE TEADIS? 〉 Suunamudija Triinu Liisi kassid viis varjupaika abikaasa Justin

Kuigi metsloomad püüdsid sel aastal tõepoolest tublisti pilke, tundsid lugejad nende kõrval ülekaalukalt kõige rohkem huvi aga hoopis selle vastu, mis sai suunamudija Triinu Liis McNairni kassidest. Triinu Liisi jälgijad tundsid juba alates talvest huvi, kuhu kassid kadusid, kuid vastused üleöö pildilt kadunud loomade kohta hakkasid välja imbuma alles suve lõpus. Asi hakkas hargnema, kui Lemmiku toimetus sai vihje Triinu Liisi tundvalt inimeselt, kes ütles, et kasside loovutaja MTÜ Pesaleidja on naisele mitme lepingupunkti rikkumise pärast määranud krõbeda trahvi.

Kuigi nii Triinu Liis kui tema toonane elukaaslane üritasid kasside saatust oma jälgijate ja meedia eest varjata, selgus lõpuks, et kassid olid sattunud varjupaika, mis omakorda tekitas lugejate seas palju vastakaid arvamusi.

2. ERAKORDNE VAATEPILT 〉 Läänemaal jäi kaamera ette hunt, kel metskitse pea hambus

Loodusfotograaf Tairi Tappo püüdis Läänemaal pildile hundi, kes liikus ringi metskitse pea hambus.

3. HARULDANE VAATEPILT 〉 Harjumaal jäid kaamera ette üheskoos jalutanud hunt ja karu

Juunikuu alguses jäädvustas jahi- ja metsamehest isaga loodust pildistamas käinud Karl Gerhard Kevvai läbi auto esiakna haruldase kaadri, kus karu ja hunt seisid kõrvuti, nagu oleksid koos jalutanud.

4. LOODUSE VINGERPUSS 〉 Tartumaal jäi kaamerasilma ette viie jalaga kits

Loodusesõbral Vladimiril jäi kaamera ette kitseke, kellel on üks jalg ülearu.

5. PILDID 〉 Haruharv nähtus: Harjumaal kütiti rippu kasvanud sarvega sokk

Harjumaalt küttis tuntud jahimees ja loodusfotograaf Kalev Laast eelmisel hooajal omapäraste sarvedega soku.

6. KATKUENNUSTUS? 〉 Eestist leitud üliharuldane rotikuningas pani välismeedia kihama

Tartlasest loomaarst Johan Uibopuu jõudis oma ema talumajapidamisest leitud väga haruldase rotikuningaga Briti meediasse.

Rotikuningas on väga haruldane nähtus, mis tähendab kokkusõlmunud sabadega rotipesakonda. Arvatavasti lähevad sabad sõlme magamise ajal, kui rotid sooja hoidmiseks tihedas puntras magavad. Kui kellelgi on saba millegi kleepuva, näiteks verega koos, võibki juhtuda, et sabad kleepuvad kokku ja lahti sikutada püüdes tõmmatakse sõlmed just rohkem pingule. Selliselt ei mahu rotid urust välja tulema, mis teeb nende nägemise veelgi haruldasemaks.

Ebausklikele on haruldane rotikuningas ähvardava katastroofi märk ja seda seostati eriti katkudega.

7. Riia loomaaia külastaja oli känguru poosist nii solvunud, et kutsus politsei

Riia loomaaia külastaja oli lõõgastunud kängurut nähes nii solvunud, et nõudis politsei sekkumist.

8. VIDEO 〉 See põder näitab oma rünnakuga ilmekalt, miks metsloomadele ei tohi lähedale minna

Moskvas elava Aleksandri ülesvõetud videost on näha, kuidas pärast seda, kui lapsed olid põdrapulli toitnud ja patsutanud, tegi loom ootamatu liigutuse – ilmselt arvates, et teda rünnatakse – ja lükkas lapse pikali.

9. Pommuudis Setomaal hundiga kohtunud suusatajast võttis naljaka pöörde

Uskumatu lugu sellest, kuidas Setomaal suusatanud mees arvas, et elas üle kõheda kohtumise hundiga, kuid hiljem selgus, et tegemist ei olnudki päris loomaga.

10. VIDEO 〉 Kaljukotkapaari pesitsemine sai ootamatult kurva lõpu

Looduskaamerast tuntud kaljukotkapaariga oli midagi lahti, sest emakotkas Helju pistis nahka ainsa muna, mille ta paar nädalat tagasi oli munenud.

11. Elistvere loomaparki elama asunud karupoeg suri ootamatult

Märtsi alguses päästeti Raplamaalt maantee äärest karupoeg (pilt artikli päises). Keskkonnaamet toimetas karupoja Tartusse Maaülikooli veterinaarkliinikusse ning kaalus seejärel nii karupojale uue elupaiga otsimist kui ka tema eutaneerimist. Karupojale leiti õnneks sobiv koht RMK Elistvere loomapargis, kuid õige pea loomaparki elama asunud karupoeg aga ootamatult suri.

12. Kalamaja elanikku kahtlustatakse ilveste pidamises

Kurioosne lugu Kalamajast, kus ühe kortermaja elanikud arvasid, et majaelanik on kodustanud eksootilise lemmiklooma. Tegelikkuses ei olnud aga tegu sugugi mitte ilvese ega mõne muu metsloomaga.

13. VIDEO 〉 Jõhker karukaklus Soomes: kohalikud pole midagi sellist juba aastakümneid näinud

Soomes tunnistas loodushuviliste grupp huvitavat vaatepilti, kui karuvaatlusonni lähedale ilmus kaks suurt pruunkaru, kes omavahel võimuvõitlusesse asusid.

14. Aafrika kaslase omanik: niisugust looma tohiks kodus pidada ainult eriloaga

Tallinna külje all elav Olesja Raag peab kodus servalit. Tegemist on Aafrika kaslasega, kes elab savannialadel. Servali omanik Olesja ongi pühendanud oma elu just nimelt tema pidamisele. «Selliseid inimesi nagu mina, kes on otsustanud elada tema pärast, on väga vähe,» ütles Raag, kellel on serval Matzu olnud umbes viis aastat.

15. Rivaalitsevad ahvijõugud pidasid Taimaa tänaval maha metsiku lahingu

Taimaa keskosas Lopburis korraldasid ahvijõugud üsnagi šokeeriva vaatemängu.

Linnas elavad ahvid olid tavaliselt hästi toidetud, kuid koroona tõttu vähenenud turistide arv oli nende toidulaua üsna hõredaks jätnud.

Nii tekkiski ühe kuulsa turismiatraktsiooni ees vastasseis kahe ahvijõugu vahel, kes hakkasid omavahel toidujäänuste pärast võitlema.

16. METSIKUD KAADRID 〉 Hundid ründasid söödaplatsil viibinud metsseapõrsaid

Leedu Ukmerge rajooni rajakaamera jäädvustas pineva hetke, kuidas hunt üritab kinni püüda söödaplatsil viibivaid metsseapõrsaid.

17. FOTO 〉 Lugeja küsib: miks on Tallinna loomaaia lõvi nii kõhn?

Lemmiku toimetusele saadeti foto Tallinna loomaia lõvist ning tunti muret, miks ta nii kõhn välja näeb. Uurisime Tallinna loomaaiast järele, mis on lõvi kõhnuse põhjus ning kas tema tervisega on ikka kõik korras.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

18. Aleksei Turovski avaldab, miks ei tohi kasse üleliia palju paitada

Eesti zooloog Aleksei Turovski avaldas kasside kohta põneva fakti. Zooloogi sõnul teeb kassi õnnelikuks see, kui talle pakutakse massaaži ja mõnusat koosviibimist. Kuidas aga aru saada, et kass parasjagu teie seltskonda soovib? Turovski teab vastust: «Selleks on vaja lihtsalt näpuots panna kassi nina lähedusse, ei ole vaja tingimata puudutada. Suunake oma näpp lihtsalt tema nina poole. Kui kass tahab, et te teeksite talle pai, siis ta annab sellest täiesti selgelt märku. Kui ei taha, ei ole vaja. Kassil peab olema elektrostaatiline laeng karvastiku peal ja iga paitamine võtab selle laengu hetkeks pealt ära. Kassil on aga eluliselt vaja, et see elektrostaatiline n-ö kasukas peal oleks. Nii et palun ärge pressige, vaid pakkuge. Nii arenevad teie suhted hiilgavateks.»

19. Inimeste halb harjumus toob lemmikule piinarikkad tervisemured

Selgub, et paljud koeraomanikud toidavad oma lemmikuid toiduga, mis kõhu täitmise asemel looma hoopis haigeks teeb.

20. Tartumaal jäi kaamera ette haruldane albiinokits

Hobifotograaf Vladimir Karjalainenil õnnestus jäädvustada haruldane leid, albiinokits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles