Aleksei Turovski avaldab, miks ei tohi kasse üleliia palju paitada (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Kass inimese süles.
Kass inimese süles. Foto: Shutterstock

Eesti zooloog Aleksei Turovski rääkis Kuku raadio saates «Ärataja» õnnelikest kassidest. 

Zooloog Aleksei Turovski sõnul on kass õnnelik siis, kui ta elab toredate inimeste juures ja kindlas miljöös.

Muidugi ei puudu õnneliku kassi nina eest toit ning joogivesi. Turovski rõhutab, et joogiks peab tingimata olema vesi, mitte piim. «Piim on väga noorte imetajate vedel toit. Piima joogina – janukustutamiseks – füsioloogiliselt ei ole vaja kasutada. Täiskasvanud kassidele ainult vett,» ütles ta.

Lisaks peab kassil olema kindel suhete süsteem. Reeglina teab mõistlikus perekonnas elav õnnelik kass suurepäraselt, mida kindlalt pereliikmelt oodata ja nõuda. Näitena tõi Turovski välja nende pere musta kiisu Mirjami. Nimelt teadis Mirjam väga hästi, et Turovski ema on tema soojendus ja pehme mööbel, kelle põlvede peal on väga mõnus olla. Perenaise Pillega olid tal aga hoopis teised suhted. Ka poistega olid kassil erinevad suhted, vastavalt poiste iseloomule. Vanema pojaga ühed suhted, noorema pojaga teistsugused. Turovski sõnul oli kass nooremast pojast nii suures vaimustuses, et ta käitus nagu koer.

Kuidas kassiga häid suhteid luua?

Zooloogi sõnul teeb kassi õnnelikuks see, kui talle pakutakse massaaži ja mõnusat koosviibimist. Kuidas aga aru saada, et kass parasjagu teie seltskonda soovib? Turovski teab vastust: «Selleks on vaja lihtsalt näpuots panna kassi nina lähedusse, ei ole vaja tingimata puudutada. Suunake oma näpp lihtsalt tema nina poole. Kui kass tahab, et te teeksite talle pai, siis ta annab sellest täiesti selgelt märku. Kui ei taha, ei ole vaja. Kassil peab olema elektrostaatiline laeng karvastiku peal ja iga paitamine võtab selle laengu hetkeks pealt ära. Kassil on aga eluliselt vaja, et see elektrostaatiline n-ö kasukas peal oleks. Nii et palun ärge pressige, vaid pakkuge. Nii arenevad teie suhted hiilgavateks.»

Kuula täispikka saadet SIIT

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles