RAHVAALGATUS ⟩ Loomakaitsjad nõuavad taas koerte ketis pidamise keelustamist (1)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Näiteid Eesti ketikoertest.
Näiteid Eesti ketikoertest. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Eestimaa Loomakaitse Liit kutsub allkirjastama rahvaalgatust, mille eesmärk on koerte ketis pidamine seadusega keelata.

«Eestis on koera püsivalt ketis pidamine praegu seadusega lubatud ning ketti aheldatud koer peab hakkama saama 40 ruutmeetri suurusel maa-alal. Sellisele väiksele alale peab mahtuma tema kuut ning toidu- ja jooginõud. Ka oma loomulikud vajadused tuleb koeral lahendada samal maalapil. Ketikoeri reeglina jalutama ei viida ja keegi tegelikult ei kontrolli, kas seda tehakse.

Heal juhul võimaldatakse ketikoerale regulaarselt toitu ja joogivett ning heal juhul on olemas ka korralik kuut. Eriti heal juhul koristatakse keti piirkonnast sinna tehtud väljaheited ning kontakt inimesega on veidi enamat kui toidu- ja joogivee viimine (mõni ketikoera omanik teeb ikka koerale pai ka, harva sügatakse kõrvatagust).

Kui ketikoer viletsatele tingimustele alla ei vannu ja ta terviseprobleemide, piisavate vajaduste puudumise, stressi, depressiooni tõttu enneaegselt ei sure, siis on suur tõenäosus, et ketikoer lõpetab oma elu hundi lõugade vahel. Arenenud ühiskonnas ei peaks olema aktsepteeritav selline loomale kannatusi põhjustav pidamise viis – ketikoerad jäägu minevikku,» kirjutab loomakaitse liit rahvaalgatust tutvustaval leheküljel. Vaid mõne päevaga on rahvaalgatus kogunud juba üle 3000 allkirja.

Lisaks koerte ketis pidamise keelamisele paluvad loomakaitsjad keelata koerte pidamise asukohtades, kus inimesed püsivalt ei ela ning kehtestada miinimumnõuded koeraga tegelemiseks.

Koerte ketis pidamine on loomakaitsjate hinnangul suur probleem: rahvaalgatust tutvustavas tekstis on loetletud mitmeid põhjuseid, miks see looma jaoks halb on. Näiteks:

  • puudutavad just ketikoeri üha sagedamini rasked väärkohtlemise juhtumid, st olukorrad, kus koer jätab oma elu või on päästmise hetkel väga raskes seisus;
  • ketikoerte puhul jäävad märkamata nende terviseprobleemid ning võimalikud situatsioonid, kus koera elu ja tervis on vahetus ohutus. Sama probleem on aktuaalne ka koerte territooriumitel-kinnistutel üksi pidamise korral;
  • ketikoerad võivad keti tõttu end raskelt vigastada või halvemal juhul hukkuda, mh lämbumise tõttu (loomakaitsjate praktikas on olnud olukordi, kus ketikoer on rippunud mõne objekti, näiteks kuudi või aediku küljes ning koera elu on olnud otseselt ohus).

Loomakaitsjad on püüdnud koerte ketis pidamist keelustada ka varem, kuid seni tulemusteta.

Loe ka neid lugusid päästetud ketikoertest:

Poolsurnuks nälginud ja haige: keti otsast päästetud koer võitles vapralt võimaluse eest elada

Viljandimaal päästsid loomakaitsjad ketis elanud taksikoera: seadus ei reguleeri, kui suurt koera võib ketis pidada

«Koerast oli järgi vaid luu ja nahk»: loomakaitsjad päästsid Lääne-Virumaal keti otsas nälginud lemmiku

Loomakaitsjad päästsid vaid poolemeetrise keti otsas piinelnud kutsika: «Ajas sõna otseses mõttes oksele»

    Kommentaarid (1)
    Copy
    Tagasi üles