Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

FOTOD ⟩ Loomakaitsjad päästsid vaid poolemeetrise keti otsas piinelnud kutsika: «Ajas sõna otseses mõttes oksele» (2)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Tommi elutingimused
Tommi elutingimused Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

«Pole enam isegi jaksu ega sõnu pikaks sissejuhatuseks, see päev ajas sõna otseses mõttes oksele,» kirjeldas Eestimaa Loomakaitse Liit eile Kallastel aset leidnud juhtumit, kus päästeti koer, kellele perenaine oli andnud liikumisruumi vaid poole meetri ulatuses.

24. novembril sai Eestimaa Loomakaitse Liit kõne Kallaste linna elanikult, kes ütles, et tema arvates pole naabrite koeraga kõik päris korras. Koer olla juba mitu päeva kuudi juures kinni ja saavat seal vaevu liikuda. Koer olevat võetud suvel ning siis olla talle kohe kaela pandud elektriline kaelarihm.

Kuna majal korralikku aeda polnud, pidi mõnekuust kutsikat taltsutama just elektriline rihm. Ometi oli koerake aga ikkagi ka lahti pääsenud ja tagasi tulles korralikult kolakat saanud, mida olid nõus loomakaitse liidule tunnistama mitu inimest.

Kohale minnes leidsid loomakaitsjad hoovist kuuditaolise kasti, mille ukse ette oli tõmmatud kalts ning esiti ei näinud nad kedagi. «Pika kutsumise peale pistis kaltsu tagant välja pea imearmas kutsikanägu. Koerake üritas kuudist välja tulla, kuid see polnud eriti võimalik. Koer oli sinise paelaga kaela pidi kuudipiida külge kinnitatud ning toiduks leotatud sai tõstetud lausa kuuti sisse. Veeämbrini ta muidugi ei ulatanud,» kirjeldasid loomakaitsjad olukorda sotsiaalmeediapostituses.

Omaniku sõnul oli koer võetud maja valvama.
Omaniku sõnul oli koer võetud maja valvama. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Mädast nõretav kael

Kutsikale lähedale minnes hakkasid loomakaitsjad tundma rõvedat mädahaisu, mis oli lausa lämmatav. Kaelarihma katsudes selgus, et see oli nii kõvasti ümber kaela, et isegi väike sõrm ei mahtunud vahele.

«Kaelarihm tuli reaalselt välja tõmmata mädanevast kõrist. Kõige pikemad raudnagad olid kuni lõpuni kõripiirkonda sisse mädanenud ja selle eemaldamisel hakkas aukudest voolama haisvat mäda, mis määris ka koera rinnakukarvad,» kirjeldasid loomakaitsjad kogetud õuduseid.

«Kaelarihm tuli reaalselt välja tõmmata mädanevast kõrist.»

Kuna tegemist oli elektrilise kaelarihmaga, on loomakaitse liidu esindajatel oma teooria, miks rihm nii tugevalt paigaldati ning miks oli koer nii lühikese keti otsas. «Kuna kõri läks mädanema, siis särakas muu valuga võrreldes oma efekti enam ei andnud ja kutsikas pani ikkagi lahtisest aiast plagama. Saadi kätte, anti kaigast ja pandi poolemeetrise paelaga kinni kuudi külge niimoodi, et isegi häda tegemiseks ruumi polnud.» 

Tommi kaela ümber olnud elektriline kaelarihm.
Tommi kaela ümber olnud elektriline kaelarihm. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Loomakaitsjad soovisid kohtuda koeraomanikuga, kuid vaatamata akendele ja ustele kolkimisele kedagi välja ei tulnud. Seejärel toimetati haige koer Maaülikooli kliinikusse, kus õnnestus kiipi kontrollides omaniku kontaktid saada. Omaniku sõnu oli koer võetud valvuriks ning looma terviseprobleemidest ta teadlik ei olnud.

Kliinikus pandi kutsikale, kel nimeks Tommi, rahustusse, pügati tema kaelapiirkond, puhastati haavad. Veterinaar tõdes, et haavad on sügavad ja suures põletikus.

Tommi loomakliinikus
Tommi loomakliinikus Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Tommi sai peale antibiootikumid, valuravi ning viidi Eestimaa Loomakaitse Liidu hoiukodusse.

Eestimaa Loomakaitse Liit paneb koeraomanikele südamele, et nii noort koera ei tohiks aianurka n-ö valvuriks jätta, ammugi mitte nii kasinatesse tingimustesse ja nii lühikese keti otsa.

Tommi otsib kodu

Hetkel lippab Tommi hoiukodus koos teiste koertega, kuid vajab väga kiiresti head hoiu- või päriskodu, kes saab hakkama ka haavade puhastamise ja ravimite andmisega.

Ootused uuele kodule:

  • Väikeste lasteta, kuna tema koolitamise ja kasvatamisega on piisavalt tegemist, siis laste kõrvalt pole selleks nii palju aega. Ta pole agressiivne, kuid vajab tähelepanu ja tegelemist.
  • Varasem koerapidamiskogemus suurema koeraga, kellega on käidud koertekoolis. Soovitavalt kogemusena läbitud ka kutsika puberteediiga.
  • Valmidus Eestimaa Loomakaitse Liidu käitumistreeneriga aktiivselt suhelda, järgida õpetusi ja nõuandeid.
  • Koerale aktiivse aluviisi pakkumine.
  • Koer on inimese sõber, kes elab ka toas, kindlasti mitte ketis!
  • Kindla aiaga piiratud maja.
  • Sisseharjumise ajal võimalus olla kodus/kodukontoris jne.

«Kahjuks on tal tekkinud ilmselt korraliku söögi regulaarsuse puudumisest ka väga hull toiduagressioon just teiste loomade suhtes. Muidu on sõbralik nii emaste kui isaste koertega, kuni mängu tuleb toit. Inimestega on ka tõeline rõõmupall ja energiapomm,» kirjeldavad loomakaitsjad Tommi iseloomu.

Tommi on loomakaitsjate sõnul tõeline rõõmupall ja energiapomm.
Tommi on loomakaitsjate sõnul tõeline rõõmupall ja energiapomm. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Tommi paranemisele saab õla alla panna

Selgitus «Tommi»

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5.-)

9000 888 (10.-)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles