10 märki, et su lemmikloom vihkab sind

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Lemmikloomad on imelised pereliikmed – nad armastavad sind tingimusteta ja pakuvad sõprust, millesarnast ei osanud sa enne igatsedagi. Aga mõnikord võivad ka nemad sinu peale vihastada.

On mitmeid märke, mis reedavad, et su lemmik pole sinuga sugugi rahul. Best Life toob välja mõned neist.

  1. Ta pissib su asjadele. Kuigi on palju põhjuseid, miks kass või koer võib tuppa pissida (nt puhastamata liivakast või jalutuskäikude vähesus), võib asjadele pissimine olla ka märk pahameelest. Veterinaar Gary Richter sõnab, et kui kassid on endast väljas, näitavad nad seda sageli välja urineerides või roojates omaniku asjadele või voodile.
  2. Ta närib su asju. Koertel on küll kaasasündinud vajadus närida, võib tema destruktiivne käitumine olla ka märgiks hirmust, tähelepanupuudusest või eemalolemiseärevusest. Räägi veterinaariga, et lahendus leida.
  3. Ta hammustab. Ka kõige nunnumad lemmikud on siiski loomad ja nad käituvad oma ürginstinktide järgi, kui tunnevad end ohustatuna. Kui su lemmik sind hammustab, on see märgiks, et sa teed midagi, mis paneb teda hirmu tundma. Kui sa aga teda nunnutad ja ta sind ootamatult hammustab, pöördu veterinaari poole, sest ta võib olla haige või vigastatud.
  4. Ta kraabib. Kraapimine on jällegi üks märk sellest, et loom pole olukorraga rahul. Omaniku küünistamine on kasside puhul sageli märk sellest, et nad vajavad isiklikku ruumi. Kui loomad pidevalt kraabivad seinu ja mööblit, kuigi teavad, et ei tohi seda teha, võib see olla ärevusest.
  5. Ta uriseb. Paljud koerad ja kassid urisevad, kui nende territooriumile satub võõras, aga kui urin on suunatud sulle, oled sa teinud midagi, mis neid ärritab. On oluline, et sa looma selle eest ei karistaks, see teeks olukorra ainult hullemaks.
  6. Ta kõrvad on peadligi. Kasside kõrvades on 32 lihast, tänu millele saavad nad väljendada palju emotsioone. Kui tema kõrvad on peadligi, on see agressiooni, viha ja ärevuse märgiks. Kui sa teda hellitad ja ta selle poosi võtab, lõpeta kohe.
  7. Ta paljastab oma hambad. Kui su koer hambad paljastab, on tõenäoline, et ta pole olukorraga just väga rahul. Sellega kaasneb tavaliselt ka urin ja kaitsepoosi võtmine. Kasside puhul aga võib hammaste paljastamine olla ka märgiks, et nad püüavad õhust lõhnu.
  8. Ta läheb sinu eest peitu. Tead seda tunnet, kui sinu esimene instinkt on joosta peitu, kui ootamatult kohtud eksiga? Jah, su lemmikki teab seda trikki. Kui su loom end su eest peidab, on šanss, et sa oled teda millegagi pahandanud, ta tunneb end ohustatuna või ta vajab ruumi. See võib olla ka märgiks haigusest, nii et kui tegu on korduva käitumisega, pöördu veterinaari poole.
  9. Ta ignoreerib su käsklusi. Kui ühtäkki hakkab su lemmik käsklusi eirama, pole ta ilmselt sinuga rahul. Just koerad kipuvad käske ignoreerima, kui on pahased.
  10. Ta ei maga. Kas su muidu unekotist lemmik on muutunud unetuks? On tõenäoline, et ta ei tunne end kodus turvaliselt. Nii nagu inimesedki, ei saa loomad magada, kui tunnevad ärevust. Aga ära püüa asja parandada teda oma voodisse võttes – uuringud on näidanud, et see ei mõju kummagi unekvaliteedile ja tervisele just hästi.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles