VIDEO ⟩ Ära nii tee: keset teed pargitud takistus häirib juhtkoeraga liiklejat

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Kuvatõmmis videost
Kuvatõmmis videost Foto: @GuideDogAva / TikTok

Keset teed pargitud elektrirattad muudavad liiklemise nägemispuudega inimeste jaoks keeruliseks. TikToki postitatud video illustreerib hästi, mis juhtub, kui pime koos juhtkoeraga sellisesse olukorda satub.

Videost on näha, kuidas pime naine Amy ja tema juhtkoer Ava rahulikult tänaval jalutavad, kui ühtäkki koer ootamatult seisma jääb. Selline käitumine annab perenaisele märku, et keset teed on mingisugune takistus ning loomulikult saab juhtkoer oma tähelepanelikkuse eest kiita. Seejärel annab naine juhtkoerale käskluse «edasi!», mis annab koerale märku, et ta peab perenaise turvaliselt takistusest mööda juhatama.

@guidedogava Please park rental bikes & e scooters responsibly. They create a hazard for disabled people #blind #guidedog #servicedog ♬ original sound - GuideDogAva

Nägemispuudega naine räägib videos, et sellest, missugune takistus teed blokeeris, sai ta teada alles siis, kui videot kodus oma elukaaslasele näitas. Rendirataste parkimine keset teed on vastutustundetu käitumine ning see muudab erivajadusega inimeste jaoks tänaval liikumise veelgi keerulisemaaks. Lisaks on see ka ohtlik, sest ratastele võib otsa komistada ja end vigastada. Ainult tänu juhtkoera tähelepanelikkusele pääses nägemisepuudega naine sel korral hullemast. Loe pikemalt Mirja Räpi kirjutatud arvamusartiklist: elektrilised tõukerattad on nägemispuudega inimestele ohtlikud.

Loe ka seda: Juhtkoera kasutaja vastab: 7 küsimust, mida koera kohta kõige sagedamini küsitakse

Ava perenaine Amy Kavanagh on auhinnatud aktivist, sisulooja ja puudega inimeste eestkõneleja. Londonis elaval neiul diagnoositi juba sündides silmahaigus nimega okulaarne albinism, mis tähendab, et osalise või täieliku pigmendi puudumise tõttu tema nägemisteravus pidevalt kõigub. Abivahendite kasutamist ja aktiivset sotsiaalmeediatööd alustas ta 2017. aastal.

Elektriliste tõukerataste parkimine keset teed on suur probleem ka Eestis. Tallinnas tegutsev Põhja-Eesti Pimedate Ühing on linnaruumis nägemispuudega inimeste liikumist takistavale probleemile tähelepanu toonud sotsiaalmeedias kampaaniaga «Mis on pildil valesti?». «Ära loo takistusi, märka ka teisi linnaruumis!» on kampaania sõnum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles