Juhtkoera kasutaja vastab: 7 küsimust, mida koera kohta kõige sagedamini küsitakse

Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock
Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy

25-aastase kogemusega juhtkoera kasutaja Kaili Mikk vastab küsimustele, mida temalt kõige sagedamini küsitakse.

1. Kas koerale võib pai teha?

See on selline küsimus, millele saab vastata ainult selle koera omanik, kelle koerale pai tahetakse teha. Tegelikult juhtkoera ei tohi töötamise ajal segada. Paitamine on ka segamine. Sest kui koer on ametis tee jälgimisega, siis üks põgus pai võib looma tähelepanu sedavõrd endale tõmmata, et töö tegemine jääb unarusse.

2. Kas juhtkoeraga tohib poes käia?

Jah, juhtkoeraga tohib poes käia. Koer küll ei vali kaupasid ega loe hinnasilte ette, kuid avitab pimedal riiulite vahel liigelda. Mõnes poes on kaubavalikut teha aidanud saalitöötajad, teinekord tõttab appi turvamees, aga koerast on tõhus abi ka siis, kui tuleb inimesest saatja kannul poes liigelda.

Loe ka seda: Pime naine: teelt eksinud juhtkoer annab hindamatu kogemuse

3. Kas juhtkoeraga võib reisida, kas koer võib bussis sõita, lennukiga lennata, kuidas koer autosõidule reageerib?

Jah, juhtkoeraga võib reisida, busside, taksode ja muudegi transpordivahenditega liikuda. Tuleb aga arvestada transpordivahendi eripärasid ja transpordifirma nõudmisi. Näiteks juhtkoer võib eestisiseselt bussis, rongis, laevas sõita saatjana tasuta. Küll aga võib näiteks bussifirma nõuda juhtkoera jaoks eraldi saatja piletit. Juhtkoer oskab end autos hästi üleval pidada, nii võib temaga taksodessegi istuda.

4. Miks juhtkoertel pole suukorvi?

Juhtkoer on pimeda inimese abiline. Peale selle, et ta inimest veeloikudest ja muudest takistustest mööda juhatab, ulatab ta pimedale kätte ka käest pudenenud esemeid. Kindaid, võtmeid, rahakoti, isegi münte. Suukorv takistaks koeral kõige selle tegemist. Suukorv võib ka häirida koera keskendumist.

5. Kas juhtkoerad on ainult labradorid?

Õpetatakse ka teisi tõuge, kuid juhtkoera kasutaja peab iga tõu puhul arvestama, kui palju on tema valmis oma koera energia kulutamise vajadust täitma. Labrador on üks sobivamaid tõuge, kuna nemad on valmis igal pool ja igal ajal sõba silmale laskma. Labrador on reeglina väga sõbralik, tal on kutsika mentaliteet, ta ei kipu oma peremeest või -naist iga hinna eest kaitsma. Miks on kaitseinstinkti vähesus oluline? Sest võib ju ette tulla, et koera kasutaja palub mõnelt võõralt abi ja see võtab pimedal käe alt kinni, aga kui koer oleks valmis peremeest kaitsma... Või kui juhtkoer tohib sõita busside, taksode ja rongidega ning neis liiklusvahendites sagivad inimesed siia-sinna, ning koer näeb sagijais ohtu oma peremehele. Sellepärast ongi oluline, et juhtkoeral ei oleks omaniku nimel kaitsevajadust.

Treenitud on näiteks Saksa lambakoeri ja kuldseid retriivereid. Juhtkoeraks on õpetatud ka puudleid, isegi segaverelisi koeri. Kui koer oma loomult on rahulik, leebe ja tööaldis, võib peale labradori teistestki tõugudest koeri juhtkoeraks koolitada.

Lapsed on vahel küsinud, et miks kelgukoeri ei kasutata juhtkoertena, siis saaks pime vahel kelguga ka end vedada lasta. Mnjah, eks need kelgukoerad tahagi rohkem kelkusid vedada, juhtkoera töö jääb nende jaoks natuke kasinaks. Juhtkoera kasutaja vaevalt jaksab või viitsib iga päev kümneid kilomeetreid kõmpida, et koera energia kulutamise himu leiaks rahuldust.

6. Miks ei ole kõikidel pimedatel juhtkoera?

Peamine põhjus selleks on ikka see nagu ka nägijatel: iga inimene ei ole koerainimene. Nii nagu nägijad peavad ka mittenägijad koera võtmisel arvestama kõige olulisemaga; sellega, et koer on elusolend. Inimene, kes looma võtab, peab võtma vastutuse tema eest, kelle ta on taltsutanud. Juhtkoer, nagu iga viimne kui loom, tahab süüa, juua, vähemalt kolm korda päevas väljas käia, tahab, et temaga mängitakse, et tal oleks soe pesa ja lahke käsi, mis talle pai teeks. Juhtkoera, nagu teistegi loomade juurde kuulub tema hooldamine. Koera peab kammima, tema küüsi lõikama, kõrvu puhastama, kui vaja, tablettegi andma.

Juhtkoera kasutamisel on veel üks oluline tegur. Nimelt võiks juhtkoera saaja olla enam-vähem hea orienteerumisvõimega. Ometi leidub ka pimedate seas, nii nagu nägijategi puhul, igasuguse orienteerumisvalmidusega inimesi. Sest juhtkoer ei ole robot, tal pole programmeerimisnuppe, juhtkoer liigub rohkem ikka selle järgi, milliseid käsklusi ta peremehelt saab. Üldjuhul peab peremees või -naine ümbrust tajuma, jälgima, tunnetama, et koera mõistlikult juhendada. Sestap ka reegel, et juhtkoer peab hoidma kindlat suunda, tema ei tohi kusagile enne keerata, kui ta peremehelt vastava signaali saab. Nii ongi oluline, et peremees või -naine ümbritsevasse ruumi end ka ise arukalt paigutada oskab.

7. Kas juhtkoera elu on väga kurb, kas ta mängida tohib, kas ta aitab pimeda kodus voodisse ja vannituppa...

Juhtkoer on koer, nagu iga teine, kuid tal on oma töö- ja puhkeaeg. Ta ei ole kodus rakmetes, ta ei täida kohustusi. Jah, ta õpib oma peremehele koduski abiks olema, näiteks ulatab mahapudenenud esemeid kätte, kuid kodus tuleb pime inimene täiesti iseseisvalt toime. Koeral on oma pesa, oma mänguasjad ja vaba aeg. Tööd teeb koer vaid siis, kui rakmed ümber keha on pandud ja peremehel on väljaspool kodu orienteerumisel abi vaja. Juhtkoerad, nagu kõik lemmikloomad, mängivad ja kohtuvad teiste koertega, kellega koos müratakse ja möllatakse.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles