KAS KA SINA? 5 kahjulikku harjumust, millest iga kassiomanik hoiduma peaks

Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock
lemmik.postimees.ee
Copy

Kassid on teadupärast kujundanud endale maine kui äärmiselt iseseisvatest lemmikloomadest, kuid sellest hoolimata ei tasuks kassi koju võtmisse suhtuda sugugi kergekäeliselt. 

Kindlasti tasub arvestada, et ka kassiomanikuks olemine nõuab palju aega, pingutust ja ka rahalisi vahendeid. Olulisi teemasid, millele värske kassiomanik peaks kindlasti tähelepanu pöörama, on palju. Thesprucepets.com toob välja viis halba harjumust, mis sulle kui kassiomanikule kindlasti kasuks ei tule.

1. Suhtud lemmiku võtmisesse kergekäeliselt. Panusta aega taustatöö tegemisse, et teha informeeritud otsus. Looma võtmine on midagi, mis mõjutab sinu elu pikkadeks aastateks. Uuri teistelt kassiomanikelt ja varjupaikadest, mida kassiomanikuks olemine endaga kaasa toob ning tee endale selgeks kassi eest hoolitsemise põhitõed. Vajadusel uuri erinevate tõugude kohta, et leida endale sobivaim.

2. Jätad kassi steriliseerimata või kastreerimata. Kassikolooniate tekkimisse suhtutakse sageli liiga kergekäeliselt, mis on kaasa toonud selle, et varjupaigad ja erinevad kasside päästmisega tegelevad mittetulunduslikud organisatsioonid tegelevad iga päev kümnete kui mitte sadade kasside ravimise ja nendele uute kodude leidmisega. Kasse on väga palju ja nende populatsiooni suurenemisele ei ole mõistlik kaasa aidata, mistõttu on igal kassiomanikul kohustus oma lemmik kastreerida või steriliseerida. Eesti Loomakaitse Seltsi eestvedamisel on praegu käimas kampaania, kus saad seda teha soodsamatel tingimustel. Vaata selle kohta rohkem SIIT.

Loe ka seda: Saatuslik viga, mida loomaomanikud sageli teevad

3. Jätad loomaarsti külastamise vahele. Mingil põhjusel on levinud arusaam, et kassiga ei pea nii tihti veterinaari juures käima kui koeraga. See pole sugugi nii. Isegi kui sul on tubane kass, peaks ta saama kõik vajalikud vaktsiinid. Selleks, et kass püsiks parima tervise juures, võiks lasta ta vähemalt korra aastas veterinaaril üle vaadata. Nii saad vältida terviseprobleemide süvenemist. Loomulikult tuleb kliinikusse pöörduda ka juhul, kui kass jääb haigeks või tekib tal mingisugune vigastus. Ka sinu kass vajab n-ö oma perearsti, kes on tema elukäigu ja haiguslooga kursis ning kellega on usalduslik suhe.

Loe ka seda: Kuidas lemmikloom kliiniku visiidiks ette valmistada?

4. Jätad kassi liivakasti unarusse. Kassid käivad hea meelega liivakastis, kui see on puhas ja korras. Kassiomanikult nõuab see aga regulaarset hoolt. Kassiliiv vali vastavalt sellele, mida sinu neljajalgne sõber eelistab.

5. Valid vale toidu. Toitumise osas tehakse sageli valikuid hinna järgi, kuid kõige odavam toit ei ole sinu kassi jaoks kindlasti kõige tervislikum.

Loe ka seda: Unusta kala ja piim: loe, mida kassid tegelikult süüa tohivad ja mida mitte

Aruta oma loomaarstiga, milline toit just sinu kassile kõige paremini sobib ja tee valik, mis klapib kõige paremini nii kassi vajaduste kui ka sinu eelarvega. Pea meeles, et pikemas perspektiivis tähendab kvaliteetsema toidu pakkumine vähem loomaarstikülastusi, mis omakorda säästab sinu raha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles