Unusta kala ja piim: loe, mida kassid tegelikult süüa tohivad ja mida mitte

MTÜ Pesaleidja
Copy
Toorest kalast võib kass saada usse ning pidev rasvase kala söömine põhjustab tervisehäireid.
Toorest kalast võib kass saada usse ning pidev rasvase kala söömine põhjustab tervisehäireid. Foto: Shutterstock

Siiani on laialt levinud arusaam, et kassi toiduks peavad olema kala ja piim, kuid tegelikkuses on see pigem inimeste poolt külge poogitud komme, mis võib kassi sootuks haigeks teha. Mida hiirekuningad siis tegelikult sööma peaksid?

Kassi tervislikul toitmisel tuleks hoopis lähtuda sellest, mida kassid nii-öelda looduseski sööksid. Kõige looduslikum kassitoit on seega linnukesed ja närilised, kuid kuna tõenäoliselt ka kõige pühendunumad kassiomanikud oma kassile hiiri siiski püüdma ei hakka, võib piirduda linnulihaga.

Kass on lihatoiduline loom ja ainuke taimne materjal, mida ta loodusestki kätte saaks, on saakloomade maosisu, seetõttu pole ka puder kassile sobiv toit. Kass, kellel selleks võimalus on, püüab ja sööb ööpäevas keskmiselt üheksa hiirt või lindu. Seega on ka tubastel kassidel kombeks üheksa korda päevas söömas käia ja toit peaks kassile pidevalt kättesaadav olema. Erandiks on ülekaalulised ja pissimisprobleemidega kassid, keda tuleb enamasti sööta 2–3 korda ööpäevas.

Joogiks on kassile värske vesi. Mõned kassid eelistavad juua mujalt kui oma joogikausist või lepivad ainult jooksva veega ning siis peaks omanik jälgima, et kass iga päev piisavas koguses vett kätte saab. Keskmist kasvu kass vajab ööpäevas umbes 2 dl vett, mis on üks klaasitäis.

KASSILE SOBIVAD TOIDUD:

  • kanaliha ja kõik kana osad (nt kops, maks, süda) nii toorelt kui keedetult;
  • kalkuni- ja muude lindude liha;
  • hakkliha, metsloomaliha, lambaliha, ka loomade süda;
  • valge kalaliha, hõbeheik, mintai (kindlasti kuumutatult, 1–2 korda nädalas);
  • hapendatud piimatooted: hapukoor, hapupiim, keefir, maitsestamata jogurt, kodujuust;
  • vahel harva keedumuna.

TOIDUD, MIS KASSILE EI SOBI:

  • puder, leib, sai, makaronid;
  • inimeste toit: sink, pasteet, vorst, hakklihakaste (sisaldavad alati säilitus-, värv- ja maitseaineid ja soola, mis kassi seedimisele ei sobi);
  • maiustused, küpsised ja šokolaad (sisaldavad suhkrut, mis kassile ei sobi ja šokolaad on loomadele suisa mürgine);
  • toores piim: põhjustab enamusel loomadest kõhulahtisust, gaase või kõhukinnisust, kuna täiskasvanud loomad reeglina ei suuda seedida piimasuhkrut. Karv võib selle tarbimise tulemusena olla pidevalt lahti;
  • toores kala, räim: toorest kalast võib saada usse ning pidev rasvase kala söömine põhjustab tervisehäireid, ent üks pisike kilu kord nädalas on lubatud;
  • maks: põhjustab tihti kõhulahtisust, pidevalt söötes ka raskeid tervisehäireid;
  • toores muna või muna söötmine liiga tihti;
  • koeratoit (kassile absoluutselt sobimatu, sest ei sisalda piisavalt liha).

Krõbinaid vali hoolega!

Kass võib toituda ka ainult kommertslikust kassitoidust ehk krõbinatest ja konservidest, kuid need peavad olema kvaliteetsed. Kõige otsesemalt näitab kvaliteeti hind. Tavalised toidupoodides ja teleris reklaamitavad kassitoidud (Kitekat, Darling, Lemmik jne) on toodetud võimalikult odavast toorainest ning ei ole vitamiinide ja mineraalide poolest kuigi tasakaalustatud. Tooraineks on põhiliselt lihakombinaatide ülejäägid (sabad, sarved, sõrad, hammastega lõualuud, karvadega nahk jne), mida inimeste vorsti sisse enam panna ei kõlba. Jahvatatud lihamassile lisatakse hõrgutavad maitse- ja lõhnaained juurde, pakendile pannakse värviline pilt ning kassiomanikud ostavad hea meelega, kuid selline toit toob varem või hiljem kaasa mitmeid terviseprobleeme.

Sagedasti esineb kassidel äkilisi seedeprobleeme (oksendamist, kõhulahtisust), karv on kõõmane ja lahti ning eriti isastel kassidel hakkab kusepõide moodustuma põieliiv või -kivid, tekivad pissimisprobleemid. Ainuke talutava kvaliteediga toidupoes müüdav toit on Whiskas. Loomapoodides ning -kliinikutes müüdavad toidud (nt Royal Canin, Hills, Specific, Virbac, Pro-Plan, Eucanuba) on tunduvalt kallimad, kuid täiesti oma hinda väärt. Nende toitude toorainena on kasutatud kvaliteetsemat liha ning erinevate toorainete kogused on erinevates partiides samad, mitte ei vaheldu vastavalt sellele, millist toorainet parasjagu odavamalt saab.

Selline toit on ka paremini seeduv ehk kass saab samast kogusest toidust rohkem toitaineid kätte kui odavast toidust. Kassid hakkavad pikapeale sööma vähem, väljaheidete hulk väheneb ning seega kulub toakassidel ka kassiliiva vähem.

Saadaval on toidud kassidele erinevas vanuses ja erineva aktiivsusega, mis on tasakaalustatud toitainete, energia ja vitamiinide sisalduse poolest täpselt kassi vajaduste järgi. Ühe kassi toidule kulub umbes 10–13 eurot kuus. Lõigatud kassid vajavad sööki umbes 25 protsenti vähem kui samas kaalus lõikamata kassid.

Kokkuvõttes: sinu kass on see, mida ta sööb!

Allikas: Pesaleidja blogi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles