Koertekoolis saab targaks nii omanik kui koer

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Paljud inimesed arvavad ekslikult, et koer oskab sünnist alates olla viks ja viisakas, istuda ja lamada ning kannatlikult oodata. Tegelikult nii see ei ole! Selleks, et koeraga elu mugav oleks, tuleb kutsikat juba varajasest east treenida. Noore koera õpetamine ning aju arendamine on oluliselt lihtsam, kui täiskasvanul või vanemal koeral. Samas õpib koer kogu elu ning kunagi pole hilja tema treenimise ja õpetamisega alustada.

Miks koer trenni vajab?

Koer vajab vaimset ja füüsilist trenni, et olla terve. Lisaks on treeningud vajalikud koera- ja omanikuvahelise parema mõistmise ja sideme tekkeks. Oluline on ka koera sotsialiseerumine, et loom harjuks väliste ärritajatega sh teiste loomadega. Tõsi on aga see, et koertekooli vajab loomaomanik rohkemgi, kui lemmik. Seda just seetõttu, et treeningus õpetatakse peremeest oma lemmikuga suhtlema, toime tulema ja mõistma. Treener on selles ahelas see lüli, kes annab omanikule infot, jälgib ning suunab, kuid omaniku ülesanne on kuuldu järgi õpetada oma koera. Oluline on ka treeningutes õpitu kinnistamine, mis tähendab, et tegelik töö lemmikuga algab alles kodus. Uue triki või käitumises soovitud muutuse tekkeks on vaja järjepidevust ning tegevuste kordamist. Sageli on vaja refleksi kinnistamiseks ühte trikki korrata 1000-3000 korda.

Mida tähele panna treenerit valides?

Selleks, et koera treenimisel oleks tulemusi on vaja silmas pidada mitmeid nüansse. Esmalt tuleb treener valida vastavalt koera tõule. Näiteks ei ole teenistuskoera treenimine sama, mis mõne teise koera treenimine. Samuti vajab näiteks klassikaline kelgukoer oluliselt teistsugust lähenemist. Väga tihti võib vale treeneri valik põhjustada koeras ebameeldivaid mälestusi, mille tagajärjel läheb koer lukku, ega tee harjutusi kaasa. Kahjustada võib saada omavaheline side – side treeneri ja koera vahel ning side ka omaniku ja looma vahel.

Loomulikult oleneb treeneri valik suuresti ka sellest, mida soovitakse saavutada. Selleks on vaja loomaomanikul selgeks mõelda soovitud tulemus või muutus, suhelda treeneriga ning tutvuda koertekooli võimalustega. Suhtlemine ongi kõige alus, et saavutada häid tulemusi.

Kuidas leida koerale sobiv trenn?

Kutsikakoolis võiksid võimalusel käia kõik koerad, kuna seal õpetatakse koerale selgeks põhiline ehk antakse talle eluks kaasa baas, millele hiljem laduda spetsiifilist laadi oskusi ja haridust. Koer, kes on harjunud õppima, teeb seda meelsamini ka vanemas eas. Kutsikakooli võetakse üldiselt vastu vähemalt 3 kuu vanuseid koeri, kel on teine vaktsiin tehtud, kuid kunagi pole hilja koera koolitamisega alustada. Ka siis, kui koera ajalugu on teadmata ehk kui ta võetakse näiteks varjupaigast. Koertekool on koht, kus omanik ja koer õpivad teineteist tundma ja usaldama.

Sobiv trenn, treener ja muu oluline saab selgeks pärast esimest kohtumist ehk pärast konsultatsiooni. Näiteks toimub PetCity Rannamõisa tee lemmikloomakeskuses esimene kohtumine pea alati konsultatsiooni vormis, mille käigus selgitatakse välja lemmiku omaniku ootused ja koera isiksus. Seeläbi saadakse teada, millises suunas koos edasi liikuda, kuidas koera paremini õpetada, treenida, koolitada, milliseid muutusi vajab tema elukeskkond või kuidas vähendada häirivat probleemset käitumist. Just, ka koera käitumisraskuste korral saab koertekoolist abi. Samas tasub teada, et osad probleemid on geneetiliselt päritud ning päris lahti neist ei saa, kuid kooli abil õpib omanik koera paremini lugema ning oskab olukordi ennetada, kasutades selleks õigeid võtteid. Kindlasti tugevdab kooliskäik koera-omanikuvahelist sidet. Samas saab soovi korral koera jätta ka PetCity lemmikloomahotelli kas päevaks, ööpäevaks või nädalaks, et sealsed spetsialistid saaksid tegeleda koera käitumisprobleemide lahendamisega või lemmikule uute oskuste õpetamisega. See võib olla hea lahendus sellisel puhul, kui oma kannatus on lõppemas ning enda oskustest jääb puudu, et loomale vajalikku õpetada. Loomulikult on see hea variant ka sellisel puhul, kui ees seisab reis, kuhu lemmikut kaasata ei saa. Sellisel juhul võib olla kindel, et oma lemmiku jätmine lemmikloomahotelli on lisaks kõigele muule hariv ja kasulik.

Kui aga esimesed konsultatsioonid tehtud ning veendutud, et välja valitud treener ja koertekool on õige, võiks proovida eratrenni ning sobivuse korral jätkata grupitreeningutega. Eratreeningud on mugavad just seetõttu, et treeneri tähelepanu on vaid ühel koeral ja peremehel ning eratrenne saab läbi viia ka vastavalt kliendi vajadustele erinevates asukohtades üle Eesti. Kuid grupis õppimine võib sageli olla tulemuslikum just seetõttu, et loom harjub käsklustele reageerima ka siis, kui ruumis või treeningväljakul on teisi koeri. Loomulikult on ka variant sobivas keskkonnas oma looma ise arendada. Eestis on selleks mitmeid võimalusi. Igas linnas on tänaseks juba lemmikloomaväljakud treeningpukkidega ning suuremates linnades ka siseruume, mida mugav rentida. Näiteks on hea sisetreeningsaal Tallinnas PetCity Rannamõisa treeningkeskuses.

Seega võimalusi oma lemmikut treenida on mitmeid, tuleb leida vaid see õige. Kindlasti tasub tutvuda PetCity Koertekooli võimalustega, kuna viimastel aastatel on koerte psühholoogia, füsioloogia ja sotsioloogia valdkonnas tehtud uusi avastusi ja murrangulisi uuringuid, tänu millele on sealsed spetsialistid õppinud paremini tundma neljajalgseid sõpru ning paremini aru saama sellest, kuidas nad õpivad ja mida tunnevad.

Copy
Tagasi üles