Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

ÕÕVASTAV VAATEPILT Loomakaitsjad avaldasid, kui halvas seisus olid Jõgevamaal võõrandatud koerad

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali ja digiajakirja toimetaja
Uuendatud 5. juuni 2024, 12:54
Copy

Põllumajandus- ja toiduamet on Jõgevamaal Põltsamaa vallas elavalt koeraomanikult eelmisel ja sellel nädalal võõrandanud 33 tšau-tšau tõugu koera. Nüüd avaldasid loomakaitsjad fotod, mis näitavad, kui halb oli loomade tervislik seisund tegelikult.

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna peaspetsialisti Carol Laurimaa sõnul võeti omanikult ära kõik võõrandamise hetkel loomapidaja juures olnud koerad, sest nende elu ja tervis oli ohus.

Eestimaa Loomakaitse Liidu sõnul on loomapidaja Irina Dostojevskaja nende huviorbiidis juba aastast 2017, meediast on tema nimi läbi käinud juba aastal 2007. Tõukoeri vaid müügi eesmärgil kasvatanud naine pidas koeri esialgu korteris, kuid majja kolides kasvas tema koerte arv tipphetkel juba 60ni. Eelmisel suvel päästis loomakaitse liit koerapidaja juurest 15 koera.

Aastaid oli asjast teadlik ka põllumajandus- ja toiduamet, kes seni oli piirdunud vaid ettekirjutuste tegemisega. Koerte lõpliku äravõtmiseni eelmisel ja sel nädalal jõuti loomakaitsjate sõnul ainul tänu avalikule survele, sest vabatahtlikud loomakaitsjad otsustasid ohjad enda kätte haarata ja läksid ise koos veterinaaridega kohapeale koerte tervist kontrollima, et näidata, et koeraomanik ettekirjutusi ei täida. Seepeale saabusid lõpuks kohale ka ametnikud. Loe pikemalt siit.

«PTAd me kahjuks tänada ei saa, sest meie hinnangul ei vääri ametniku tiitlit inimesed, kes veriseid ja mädanevaid koeri isegi ei aidanud. Samuti need, kes käisid seal kohapeal mitmeid kordi ning rämpsu sees pidevalt paljunevaid haigeid koeri ei päästnud,» on loomakaitsjad PTA töö suhtes kriitilised.

Tingimused, kus koerad elasid.
Tingimused, kus koerad elasid. Foto: Põllumajandus- ja toiduamet

«Dostojevskaja koerakasvatuse põhimõtted ajaksid iga loomasõbra nutma, kui mitte vihast karjuma. Peksmine, röökimine ehk vaimne ja füüsiline vägivald oli nende koerte igapäevane elu. Toiduks vaklades ja roiskunud liha, pidev paljundamine ja kutsikad,» kirjeldas loomakaitse liidu vabatahtlik ühismeedias võõrandatud koerte olukorda.

Loomakaitsjate sõnul peaks põllumajandus- ja toiduamet asja kohtusse viima, kus võetaks Dostojevskajalt ära loomapidamisõigus.

Võõrandatud koerad on nüüdseks varjupaigas, kus nendele võimaldatakse ravi ning tagatakse kõik muu heaoluks. Viis koera, kes loovutati loomakaitse liidule, on endale uue kodu leidnud.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles