SÜDAMLIK Üliraske käpavigastusega koer kogus uskumatu summa annetusi ja õnnestus taas kõndima aidata

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Luna
Luna Foto: Loomapäästegrupp

Saksa lambakoer Luna jäi detsembri keskel Saaremaal nii õnnetult auto alla, et tema käppa ähvardas amputeerimine. Õnneks on käpp praeguseks siiski alles ning koer juba kõnnib.

«Nooruke saksa lambakoer Luna kavaldas oma 70-aastase perenaise üle ja tegi kodust minekut. Kaugele ta aiaväravast ei jõudnud, sest möödasõitev auto niitis ootamatult teele tormanud kutsika jalust,» kirjeldas Valner juhtunut. Loe pikemalt siit:

Kodust plehku pannud noor Saksa lambakoer sattus uskumatult kurba olukorda

Luna käpp vaadati esmalt üle Muhumaa loomakliinikus, aga kuna tema vigastus oli niivõrd keeruline, toimetati loom samal päeval praamiga Tallinnasse ja viidi Billy loomakliinikusse ülevaatusele. Seal selguski, et käpp on katki väga halvast kohast. «Luu puhta puruks, aga väga vastikust kohast – otse põlvest, ja selle kokku lappimine on paras nöök, kui mitte öelda, et lisaks ortopeedi superoskustele on vaja ka väiksemat sorti imet, et kõik õnnestuks,» sõnas Valner.

Kuigi operatsioon on väga keeruline ja kulukas, ei kaotanud kogenud loomapäästja siiski lootust ning soovis heade inimeste abiga umbes 3000-euroseks operatsiooniks vajaliku summa kokku koguda.

Luna kliinikus.
Luna kliinikus. Foto: Loomaveeb

Kõik läks oodatust palju paremini

Kuigi Valner oli esialgu väga kõhklev, et vajalik summa õnnestub kokku saada, siis tegelikkuses läks kõik palju paremini, kui keegi loota oleks julgenud ning kokku annetati Lunale koguni 9672 eurot. Luna operatsioonile kulus sellest 3458,83 eurot ja sellest summast sai abi veel mitu looma. Nende seas Redi-nimeline koer, kes samas kliinikus jalule aidati ja kelle arved kokku olid 1252,64 eurot. Lisaks aitas Loomapäästegrupp 923,65 euroga kriitilises seisus kass Illimari. Ülejäänud arved olid väiksemad ja Loomapäästegrupp sai veel vana aasta sees kergendatult hingata – viimane kui üks arve on tähtajal tasutud.

Luna aidati taas jalgadele.
Luna aidati taas jalgadele. Foto: Loomaveeb

«Pärast loomade kiirabi kliinikust lahkumist viis Luna tee Muhu loomakliinikusse, kus dr. Heli Säre ning assistent Pirko Tuus hoolitsesid nagu oma tite eest. Raviti, poputati, jalutati, sotsialiseeriti, mängiti ja tegeleti tema meeletu stressiga,» kirjutas Valner Loomaveebis.

Praegu jätkub Luna taastumine Riina Pernau juures, kus on päästetud loomi mitmete kaupa ja Lunal on tegemist kogu päevaks, kuigi talle on seatud korralikud liikumispiirangud. Päris terve Luna käpp siiski veel ei ole, kuna koer lonkab. Valner lubas koera käpakäiguga aga kursis hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles