Staarkoer Vunts ja teised: vaata, millised loomalood tänavu enim hinge läksid

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Sting Marek Frank Valgus oli üks neist politseinikest, kes Vuntsi kuuri alla jätta ei suutnud ja päästis tema elu.
Sting Marek Frank Valgus oli üks neist politseinikest, kes Vuntsi kuuri alla jätta ei suutnud ja päästis tema elu. Foto: Loomapäästegrupp

Juba 23. aastat järjest tähistab Eesti Loomakaitse Selts (ELS) loomakaitsepäeva loomasõbralikuma ja –vaenulikuma tegude valimise väljakuulutamisega. Hääletada saab oktoobrikuu lõpuni siin lingil.

ELS-i liikmete lauale jõudis tänavu seitse loomasõbralikku ja -vaenulikku tegu, millest kummaski kategoorias kolm valiti välja avalikule hääletusele. «Loomasõbralikuma ja -vaenulikuma teo valimine on hea võimalus vaadata aastale tagasi ning tunnustada neid, kes on loomi hädas märganud ja tähelepanu juhtida ühiskonnas olevatele probleemidele,» kommenteeris ELS-i otsese abistamise juht Margit Midro.

Kõigil loomasõpradel on võimalik selle kuu jooksul hääletada 2023. aasta loomasõbralikum ja -vaenulikum tegu järgnevate kandidaatide hulgast:

Aasta kõige loomasõbralikuma teo kandidaadid

1. MTÜ Nähtamatud loomad avalikustas puurikanade õõvastavad pidamistingimused

Loe pikemalt: ŠOKEERIV 〉 Nähtamatud Loomad avaldasid veelgi jõhkramaid kaadreid puurikanade piinadest

MTÜ Nähtamatud Loomad loomade heaolu spetsialist Mirjam Näkk maskeerus kolmes farmis kanatalitajaks, et veenduda, millise verehinnaga munad tegelikult Eesti tarbija toidulauale jõuavad.

Mirjam Näkk.
Mirjam Näkk. Foto: Nähtamatud Loomad

«Mõned surnud kanad olid märkamatuks jäänud ja juba lagunesid,» kirjeldas Mirjam oma tööpäeva. Üks talumatuid hetki seostus tema jaoks päevaga tänavu märtsis, mil linnufarmi toodi 57 000 tibu. Suur osa neist tuli hukata, kuna olid külmumise tõttu juba poolsurnud. Nõnda pidid töötajad nad ükshaaval vastu toru surnuks lööma.

2. Politseinikud päästsid auto järel lohisenud ja vigastatud koera

Loe pikemalt: KOHUTAV! 〉 Koer lohises Harjumaal kilomeetreid auto taga, kuid see, mis edasi juhtus, jahmatas kõiki

Harjumaal Ruila külas nägid liiklejad õõvastavat vaatepilti. Nimelt lohistas üks juht oma koera masina järel nagu jahukotti. Esmalt arvati, et koer on juba surnud, sest mingit vastupanu ta ei osutanud. Ka teised autojuhid andsid märku, et juht pidama jääks ning lõpuks masin peatuski. Uskumatu, aga raskelt vigastatud koer tõusis püsti ja suutis seista ilma kõrvalise abita mõnda aega isegi oma jalgadel.

Vunts sidemete alla mattunud ja nägi seetõttu natuke vaarao moodi välja.
Vunts sidemete alla mattunud ja nägi seetõttu natuke vaarao moodi välja. Foto: Loomaveeb

Häirivast vaatepildist ja võimalikust loomapiinamisest anti teada ka häirekeskusele ning politseipatrull oli kohal loetud minutitega. Juht koos oma koeraga oli paraku juba lahkunud, kuid politseinikud leidsid nad naaberkülast üles.

Vunts oma uue perega.
Vunts oma uue perega. Foto: Loomaveeb

Taluhoovis juhatas vererada kuurini ja seal õnnetu koerake jõuetult lebaski. Pererahva sõnul tulevat kohalik loomaarst kella seitsme paiku vigastusi üle vaatama. See jutt aga politseiametnikele ei sobinud, sest koer vajas abi nüüd ja kohe! Politseinikud tõstsid koera oma operatiivsõidukisse ja viisid ta loomade kiirabi kliinikusse Mustamäel ning andsid seejärel üle Loomapäästegrupile, kes garanteeris ravikulude tasumise.

3. Poisid päästsid prügikasti visatud koduhiired

Loe pikemalt: Lapsed leidsid mänguväljaku prügikasti jäetud karbist midagi väga ootamatut

MTÜ Väikeste Loomade Abi jagas ehmatavat lugu kahest julmalt hüljatud hiirekesest, kelle elu päästsid 5. klassi poisid.

Prügikasti juurest leitud karp hiirtega.
Prügikasti juurest leitud karp hiirtega. Foto: MTÜ Väikeste Loomade Abi

5. septembri pärastlõunal sai MTÜ Väikeste Loomade Abi ootamatu kõne, kus teatati, et punt Tallinna Arte gümnaasiumi 5C klassi poisse olid leidnud prügikastide peale «unustatud» karbi.

Lähemalt uurides avastasid poisid sealt seest elu: keegi oli imeväikse karbiga prügikasti peale jätnud kaks väikest ja valget hiirt. «Loomad olid seemneseguse kuhja peal ja praktiliselt roomasid karbis ringi, sest rohkem ruumi seal polnudki,» kirjeldas MTÜ vabatahtlik Facebooki postituses.

Poisid tõid poest hiirtele värsket porgandit ning jäid loomakest tublisti valvates MTÜ vabatahtlikku ootama. Praeguseks viibivad hiired hoiukodus ning nad on MTÜ vabatahtliku sõnul üllatavalt heas seisus, energilised ja pealtnäha tugeva tervise juures.

Aasta kõige loomavaenulikuma teo kandidaadid

1. Eesti suurkanalad, kus linnud elavad õõvastavates tingimustes

Loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad agent töötas pikka aega Eesti kolmes suuremas munatootmisfarmis ja tuli tagasi kaadrite ja tähelepanekutega, mis on ühtepidi õõvastavad, aga teisalt panevad ka küsima, kui sellised süsteemsed probleemid ja rikkumised on, siis kuidas ei märganud neid kõikvõimalikud ametlikud kontrollid.

Foto: Nähtamatud Loomad

Tööstusliku munatootmise varjukülgedele tähelepanu juhtinud loomakaitsjad otsustasid aasta algul, et kampaaniatest ja pikettidest enam ei piisa ning otsustasid näidata tarbijatele Eesti puurikanade munade tootmist.

MTÜ võttis sihikule Eesti kolm suuremat tootjat, kellelt tuleb 95 protsenti kodumaistest puurikanade munadest ja saatsid oma agendi neisse tööle.

Munatootjate, kus loomakaitsja käis, põhisõnum on, et intensiivne loomapidamine ei näe alati ilus välja, aga ühtegi normi nemad rikkunud ei ole.

2. Poiss tappis kirvega siili ja varese

Eestimaa Loomakaitse Liit jagas sotsiaalmeedias postitust laste julmast veretööst Oisus, kus võikalt tapeti siil ja vares. Videost oli näha, kuidas poiss varest tiivast kiskus, loopis ja lõi teda vastu äärekivi. Siis haaras ta juba kirve ja virutas sellega linnule. Siilist näis olevat justkui mingi post läbi, kui poiss looma jalast tiris.

Loe pikemalt Järva Teataja artiklist: Oisus tappis poiss jõhkralt kirvega siili ja varese

3. Pärnumaal seigelnud lehm ja vasikas lasti maha

Mais laudast plehku pannud ja Pärnumaal seigelnud lehm koos vasikaga lasti maha. Surju laudast 15. mail pagenud lehm poegis vabaduses olles ja seikles koos vasikaga veel juulis Pärnumaal.

OÜ Surju PMi farmi juhataja, kellele lehm kuulus, võttis ühendust põllumajandus- ja toiduameti (PTA) spetsialistiga ning küsis nõu, kuidas ta edasi toimima peaks. Tal soovitati kasutada uinutipüssi, et loomad tagasi koju tuua.

Loe pikemalt Pärnu Postimehe artiklist: Pärnumaal seigelnud valge lehm ja vasikas lasti maha

Kolme valitud loomasõbraliku teo sekka ei pääsenud:

  • Pärnumaa Omavalitsuste Liidu initsiatiiv ehitada kaasaegne varjupaiga hoone;
  • Talinna Ülikooli mikrokraad, mille keskmes on loomade ja inimeste vahelised suhted;
  • MTÜ Loomuse petitsioon Zoofiilia keelustamiseks;
  • muudatused loomaaia juhtimises.

Loomavaenulikest tegudest jäid avalikult hääletuselt välja:

Mustvee kutsikavabrikust päästetud koerad varjupaigas.
Mustvee kutsikavabrikust päästetud koerad varjupaigas. Foto: Varjupaikade MTÜ

Oma hääle loomasõbralikuma ja -vaenulikuma teo kandidaatidele saab anda oktoobrikuu jooksul SIIN lingil. Võitjad kuulutab ELS välja novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles