Mida koeraomanik peaks suvel silmas pidama

, Eesti Maaülikooli Väikeloomakliiniku loomaarsti vanemabiline
Copy
Foto: Shutterstock

Suve hakul on paslik meelde tuletada põhitõed, mida iga lemmikloomaomanik oma koera heaolu tagamiseks teadma peaks.

  • Kõige olulisem on tagada võimalus minna päikese eest varju ja võimaldada ligipääs värskele joogiveele.
  • Varjumiseks ei sobi puuvarju pargitud auto, sest isegi kui auto aknad on avatud, muutub sealne õhk kiiresti väga kuumaks.
  • Looma tuppa jättes ära jäta aknaid lahti nii, et loomal oleks sealt võimalik välja hüpata.
  • Õues käies jaluta pigem muru peal, sest asfalt muutub päikese käes kiiresti väga kuumaks. Kui endal ei kannata kuskil paljajalu kõndida, sest see on liiga kuum, siis on see ka liiga kuum sinu lemmiku käppade jaoks.
  • Päevasel ajal ära anna lemmikule suurt koormust. Jalutamiseks, mängimiseks ja sportimiseks vali jahedam periood päevast - hommikul vara või õhtul hilja.
  • Ujumas käies ära jäta looma järelvalveta. Pärast ujumist kuivata loom põhjalikult ära ja ära jäta teda tõmbetuule kätte.

Kõige sagedasem probleem kuuma ilmaga on ülekuumenemine ja kuumarabandus

Sümptomiteks on kehatemperatuuri tõus, tugev lõõtsutamine, liigne ilastamine, kiire pulss, loidus, tahtmatus tõusta ja liikuda. Kui kahtlustad oma koeral ülekuumenemist, vii ta jahedamasse kohta, nt tuppa, kus on konditsioneer või ventilaator. Võimalusel kraadi koera päraku kaudu termomeetriga. Ülekuumenemisel on koera temperatuur vahemikus 39-41 kraadi. Üle 41 kraadi on ta juba kuumarabanduse ohus.

Loe ka seda: KASULIK NIPP 〉 Kuidas sekundiga aru saada, et koer vaevleb veepuuduses?

Ülekuumenenud koera proovi jahutada jahedate märgade rätikutega, asetades neid kaelale, kaenla alla ja tagumiste jalgade vahele. Samuti võid leige veega niisutada tema kõrvu ja käpapatju. Kui koer on teadvusel ja tahab juua, siis anna talle jahedat värsket vett. Ära sunni teda jooma, see võib lõõtsutamise ajal talle kopsu sattuda.

Ära kunagi kasuta koera jahutamiseks jääd ega jääkülma vett, sest sellega võib süvendada ülekuumenemist ja põhjustada šokki.

Ära kunagi kasuta koera jahutamiseks jääd ega jääkülma vett, sest sellega võib süvendada ülekuumenemist ja põhjustada šokki.

Jahutamiseks sobib ainult leige vesi. Kui kodusel viisil jahutamine ei mõju või kahtlustad loomal kuumarabandust, helista kindlasti loomaarstile ja vii ta võimalusel loomakliinikusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles