ÜLLATAV ⟩ See tõug napsas labradori retriiverilt kõige populaarsema koeratõu tiitli

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Labrador
Labrador Foto: Shutterstock

Labradori retriiver on Ameerika kenneliklubi andmetel olnud USA kõige populaarsem koeratõug viimased 31 aastat. Tänavu on tulemus aga teine, sest uhke tiitli noppis endale hoopis teine tõug.

Kõige enam registreeriti 2022. aastal Ameerikas prantsuse buldoge, kuid labradori retriiver hoiab nende järel siiski kindlalt teist kohta. Populaarsuselt kolmas tõug on aga kuldne retriiver, vahendas väljaanne Daily Paws.

Prantsuse buldog
Prantsuse buldog Foto: Shutterstock

«Prantsuse buldogid on mänguhimulised, kohanemisvõimelised, lojaalsed ja vastutulelikud,» ütles Ameerika kenneliklubi täitevsekretär Gina DiNardo, et tõu populaarsuse põhjus on tõenäoliselt see, et nad on suurepärased kaaslased väga erineva elustiiliga inimestele.

Samas tasub meeles pidada, et prantsuse buldog on lühikoonuline ehk brahhütsefaalne ehk lömmninaline tõug, mis tähendab seda, et nad kannatavad pidevalt hingamisraskuste käes. Brahhütsefaalia mõjutab lisaks hingamisteedele tervet looma ninast sabani.

Lühikoonulistel esineb hingamisraskusi, silmaprobleeme, allergiaid ja sügavat nahapõletikku, poegimisraskusi, liigeseprobleeme, kuumarabandusi, hambaprobleeme, kõrvapõletikke, seedeprobleeme tavapärasest rohkem (loe pikemalt siit: Mida peab teadma lühikoonuliste ehk brahhütsefaalsete tõugude terviseprobleemidest?). Seepärast peaksid ostjad eriti hoolikalt veenduma, et ostavad prantsuse buldogi usaldusväärselt kasvatajalt, mitte kusagilt kutsikavabrikust.

Ameerika populaarseimad koeratõud (2022):

Saksa lambakoer
Saksa lambakoer Foto: Shutterstock
  1. prantsuse buldog
  2. labradori retriiver
  3. kuldne retriiver
  4. saksa lambakoer
  5. puudel
  6. buldog
  7. rottveiler
  8. beagle
  9. taks
  10. saksa lühikarvaline linnukoer

Eesti populaarseimate koeratõugude edetabel on ameeriklaste omaga tervikuna võrreldes aga üsna erinev. Möödunud aasta tulemusi veel avalikustatud ei ole, kuid Eesti kennelliidu ajakiri Koer avaldab igal aastal ka Eestis registreeritud koeratõugude statistika. Eestis oli prantsuse buldog 2021. aastal populaarsuselt alles 15. kohal.

Eesti kõige populaarseimad koeratõud (2021)

Kuldne retriiver
Kuldne retriiver Foto: Shutterstock
  1. kuldne retriiver 
  2. labradori retriiver
  3. saksa lambakoer 
  4. berni alpi karjakoer
  5. pomeranian/kääbusspits
  6. yorkshire’i terjer
  7. Cavalier King Charlesi spanjel
  8. eesti hagijas
  9. papillon
  10. kääbusšnautser

Eesti kennelliidu tõuregistris registreeriti 2021. aastal 5929 koera 196 tõust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles