Linnuteadlane selgitab: miks vares «haugub»?

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy

Sel nädalal saabus Postimehele Õismäel filmitud video varesest, kes kraaksumise asemel hoopis haukuvaid häälitsusi tegi. Linnuteadlase sõnul võib sellisel käitumisel olla mitu seletust.

Tartu Ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi linnuökoloogi Marko Mägi sõnul ei tea me vareste häälitsuste kohta just väga palju. «Tavaliselt nad lihtsalt kraaksuvad ja sellega oleme harjunud. Kuid varestel on repertuaaris ka mitmeid teisi häälitsusi, mis on mõeldud liigikaaslastele hoiatuseks või niisama suhtlemiseks,» sõnas ta. Sarnaselt «haukuvaid» vareseid kohtas Mägi ka ise möödunud nädalal Tartus mitmel korral. «Tõsi, minu kuuldud «haugatused» ei olnud salvestatuga võrreldavad, olid n-ö varesele omased.»

Vaata, millise huvitava oskusega vares Õismäel möödujat üllatas

Kuigi seda on praegu raske märgata, hiilib kevad vaikselt ligi ja see mõjutab lindude käitumist. «Lindude organismis hakkavad päevade pikenedes toimuma muutused, mille tõttu muutub ka linnu käitumine ja häälitsused. Kohalikud linnavaresed võivad sooja ilmaga valmistuda vargsi pesitsushooajaks. Meile, inimestele, võib linnu käitumine kummaline näida, kuid nii panevad linnud võimupiire paika,» seletas teadlane.

Miks peaks aga üks vares «haukuma»? Marko Mägi loetles põhjuseid, millest igaüks võib olla tõenäoline.

Varesel on hääl ära

«Mulle endale tundub kõige tõenäolisem, et tegu võib olla ühe häälest ära isendiga, kelle tavapärased hoiatushüüded meenutavad väikese koera haugatusi. Nii nagu inimeste seas on erineva hääle ja lauluoskusega inimesi, on kindlasti ka vareste seas silmatorkavaid erandeid. Ehk on «haukuv» vares just üks selline,» arvas Mägi.

Varesed oskavad hästi helisid jäljendada

Inimese juures sirgunud rongad – hallvarese suuremad sugulased – suudavad Mägi sõnul ka üksikud sõnad selgeks saada. «Kuna laulu õppimine käib linnu varases nooruses, pesas olles, ei saa välistada, et «haukuv» vares sirgus puu otsas pesas hoovis, kus pidevalt klähvib koer. Nii võib ka varesepoeg enda häälitsuste sekka saada haukumist meenutava,» pakkus linnuteadlane välja veel ühe selgituse, kuidas vares võis haukumise selgeks saada.

Vares haugub lõbu pärast

Kummaliselt häälitsev vares võib haukuda aga ka lihtsalt lõbu pärast. «On teada, et vareslased teevad mõnikord asju, millele meie ei suuda leida muud selgitust, kui lõbutsemine, mängimine jne. Võib-olla haubki vares enda lõbuks, vaadates posti otsast, kuidas inimesed kummaliselt haugatusele reageerivad,» lisas Mägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles