Nõuanded, kuidas aastavahetust loomasõbralikult tähistada (1)

Pilt on illustreeriv. Foto: Billion Photos / Shutterstock
lemmik.postimees.ee
Copy

Eesti Loomakaitse Selts annab nõuandeid, mis aitavad stressirohke aastavahetuse koos lemmikuga rahulikumalt mööda saata.

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) kutsub inimesi aastavahetuse tähistamiseks valima loomasõbralikumaid viise, sest nii kodu- kui ka metsloomade jaoks on ilutulestiku paugud ja valgussähvatused hirmutavad.

Kui aastavahetusel toimuvate pidustustega on võimalik kõigil loomaomanikel arvestada ning oma loomad selleks ette valmistada, ei oska kahjuks enne seda valimatutel ajahetkedel lastavat saluuti keegi ette näha, mistõttu on halvasti lõppevad ehmatused kergemad tulema.

Loe ka seda: Loomaarst annab nõu: mida teha, et kass ilutulestikku ei kardaks?

«Viimastel aastatel on ilutulestiku laskmine muutunud tavaliseks ka jõulupidustuste ajal. Jõulud on tegelikkuses traditsiooniliselt rahu aeg ja ilutulestiku laskmine on lausa kohatu. Seega võiksime seda traditsiooni austada ning lubada kõigile rahulikud jõulud. Aastavahetusel võiks eelistada pigem hääletut ilutulestikku või kasutada muid alternatiive. Loomad kindlasti tänavad,» kommenteeris ELSi otsese abistamise juht Elis Järvsoo.

Kuidas aru saada, et loom on stressis?

Imelikud valgussähvatused ja tugevad, korduvad paugud tekitavad loomades stressi. Nende reaktsioon hirmu tekitajale võib olla erinev. Hirmule viitavad: põgenemine ja peitumine, tardumine ja paaniline värisemine. Koerad võivad veel ilastada, lõõtsutada, uluda, haukuda ning anda märku oma kehakeelega. Nii mõnelgi koeral võib pärast esimest ilutulestikukogemust tekkida hirm igasuguse tugevama müra ees.

Selleks et koduloomadel mööduks aastavahetus stressivabalt:

  1. Väsita samal päeval oma loomi jalutuskäigu, aktiivse tegevuse või mõttemänguga.
  2. Aja põllumajandusloomad ilutulestiku ajaks lauta või talli, lemmikloomad hoia samuti siseruumis.
  3. Pane loomadele mängima mõõduka heliga raadio või televiisor.
  4. Kata siseruumi aknad nii, et valgussähvatused ei paistaks sisse.
  5. Veeda nendega ise aega ja paku toredat tegevust.
  6. Küsi eelnevalt nõu veterinaarilt, kui loomal on tõsine stress.

«Kahjuks ei ole meil võimalik metsloomi kaitsta teistmoodi kui ilutulestikku mitte lastes või kasutades alternatiive. Ammugi ei tohiks saluuti lasta loodus- ja maastikukaitsealadel, hoiualadel, loomaaedade ja -parkide läheduses, loomafarmide ja tallide kõrval, loomade varjupaikade juures,» lisas Järvsoo.

Kindlasti kontrolli üle, et loom oleks kiibistatud ja andmed lemmikloomaregistrisse kantud. Kiipe paigaldavad loomaarstid ning kannavad vajalikud andmed Eesti lemmikloomaregistrisse. Loomaomanikul endal tuleb kanda andmed ka üleriigilisse kohalike omavalitsuste lemmikloomade registrisse. Ilma andmeteta registrites ei ole kiibist looma leidmisel kasu. Kui loom aastavahetusel kadunuks jääb, tuleks viivitamatult alustada otsingutega ja teavitada lähimat loomade varjupaika ja kohalikku omavalitsust.

Ilutulestikuvastased üleskutsed

Facebookis kogus aktiivselt populaarsust päästjate, demineerijate ja pommikoerte palve jätta sel aastavahetusel ilutulestik laskmata ning kutsuda oma sõpru üles sama tegema. Säästetud rahaga soovitakse aidata näiteks Ukrainat. Postitust on artikli ilmumise ajaks jagatud juba üle 2000 korra. Häid põhjusi, miks mitte paugutada, on aga teisigi:

  • Teid tänavad suured ja väikesed sõjapõgenikud, keda igasugune pürotehnika kergesti traumeerida võib.
  • Teid tänavad koduloomad ja loomaaia elanikud, kelle jaoks on 31. detsember kõige hirmsam päev aastas.
  • Teid tänavad ka pommikoerad, sest nemadki tahavad töövälisel ajal oma tundlikke meeli puhata.
  • Teid tänavad #päästeprofid, sest igal aastavahetusel juhtub pürotehnika hooletust kasutamisest õnnetusi, kus inimesed saavad viga või vara saab kahjustada.

Ka Eesti tuntuim zooloog Aleksei Turovski on väljaandele Pealinn öelnud, et toetab kõikide paugatamiste ja sähvatuste piiramist igal juhul. «Oleksin üpris õnnelik, kui neid ehk polekski. Ma saan aru, et inimesed, nii lapsed kui ka täiskasvanud, vajavad meelelahutust, ja nii juba iidsetest aegadest saati. Paraku pole aga sellist looma, kui ta just spetsiaalselt välja treenitud pole, nagu sõjahobune, kes ilutulestikku ei kardaks,» tõi Turovski välja.

Turovski on korduvalt näinud loomade paanilisi reaktsioone. «Ehmunud lemmikloomad võivad minema tormata ja mõne auto alla sattuda või jääb neil kodutee leidmata. Ilutulestikud võiks viia näiteks kaugele avamerele,» tegi zooloog ettepaneku.

Aleksei Turovski
Aleksei Turovski Foto: Mads Sinivee / Eesti Meedia / Scanpix

Lugu ilmus esimest korda 29.12.2022, kuid teema aktuaalsuse tõttu avaldame selle taas.

Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles