Võib olla mõnevõrra üllatav, et jõulustress ei ole ainult inimeste mure, vaid kimbutab ka lemmikloomi. Eriti kasse, kes armastavad väga rutiinset eluviisi. Loomaarst Kertu Kivirand kirjutab, kuidas aru saada, et kassil on stress ning annab nõu, kuidas seda leevendada.

Kassid armastavad väga igapäevarutiini ja rutiinse elukorralduse ootamatu muutus tekitab nendes stressi. Pühade ajal tuleb rutiinimuutusi iseäranis palju ette ja ärev olukord kestab nädalaid, mis võib kaasa tuua isegi tervisehädasid. Käiakse külas, koju tuuakse uusi lõhnu ja veidraid esemeid (jõulupuu, kingitused), külla võivad tulla kassile väga hirmutavad tegelased – lapsed ja teised loomad või jõuluvana. Juba jõulude paiku algab ka ilutulestiku paugutamine. Rahulik ja rõõmus aeg võib lemmikloomadele hoopis stressirohke olla. Pühade ajal esineb kassidel eriti palju urineerimisprobleeme, mis on stressiga seotud.

Stressikäitumist kassil võib olla väga keeruline märgata. Sageli hoiab loom rohkem omaette, aga võib ka omanikuga rohkelt kontakti otsida, võib tekkida probleeme urineerimise või roojamisega, sh sirtsutamist. Kass võib olla närvilisem, agressiivsem omanike või pere teiste loomade suhtes. Võib esineda enda liigset lakkumist, isutust või suurenenud isu või mittesöödavate asjade söömist.

Kommentaarid
Copy