Loomaarst vastab: miks kass oma kodu aiast pidevalt plehku paneb?

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Kass viibib arvatavasti mujal, kuna eelistab muud elukeskkonda.
Kass viibib arvatavasti mujal, kuna eelistab muud elukeskkonda. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Lemmiku lugeja kirjutab: «Mure selline: kass on 8-aastane, elame eramajas, ei ole midagi muutunud, kõik sama. Kass kiibistatud, lõigatud, kõik tehtud ja kass tahab olla õues. Nii kui õue lasen, läheb naabri juurde ja enam sealt koju ei tule. Naaber elab meist umbes 500 meetri kaugusel ja kui ta on toonud ta vägisi koju ja hoian siis teda kodus vägisi, maksab kohe kätte – sirtsutab kuhugi või kakab lapse voodisse. Ei oska enam midagi teha, kas on miskit nõu, kuidas teda koju saada? Olen kõike proovind.»

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust

Kass viibib arvatavasti mujal, kuna eelistab muud elukeskkonda. Mis teises kohas täpselt tema jaoks sobivam on, peate ise hindama, proovides kõikvõimalikke tegureid läbi kassi pilgu hinnata. Kui te kassi vaba liikumist piirate (millega ta on arvatavasti juba harjunud), ei ole sirtsutamine/roojamine mitte kättemaks (see on inimtunnete ebaõiglane ülekandmine kassile), vaid kassi stressiväljendus. Loomad ei maksa kätte. Kui miski põhjustab neile stressi, hirmu, ebamugavust, võib selle väljendus olla urineerimine ja roojamine, mis võib olla tingitud turvatunde puudumisest, mida kass üritab oma lõhna levitamisega korvata.

Lihtsat vastust ei ole, peate välja mõtlema, mis kassi oma kodu juures häirib ja katsuma sellega tegeleda. Abiks on pöördumine käitumisspetsialisti poole, kes on tänapäeval ka Interneti vahendusel kättesaadav. Alustamiseks sobib näiteks Krati koertekooli kassikursus ja selle juhendaja Laura Kiiroja.

Blogipostitust stressi teemal saab lugeda siit.

Esita meile küsimus!

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles