Loomaarst vastab: miks kassidele ei meeldi uued ja tugevad lõhnad?

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Lemmiku lugeja küsib

«Mul on kass Krätu, kes sirtsutab tuppa. Kas see võib olla seotud näiteks sellega, et liivakasti ei puhasta nii tihti, kuigi kui liiv on isegi päev tagasi vahetatud, käib ta ikka mujal sirtsutamas. Näiteks kui on mingil asjal higilõhn või kui näiteks mõni asi tuleb pesust. Kas pesupulbri või Lenor pesupehmendaja lõhn võib ka olla tema jaoks selline uuem asi ja ta ehk tunnebki mingit ohtu? Vahetevahel sirtsutab päevateki, diivani, kilekoti peale ja muid selliseid tavapäraseid asju ka. Ta ei ole kastreeritud.»

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust

Kasside sirtsutamisel võib olla mitmeid põhjuseid ning esmalt tasuks kindlasti teha visiit loomakliinikusse, et välistada meditsiinilised probleemid. Kui tervis korras, on tegu pigem käitumisprobleemiga.

Tugevad lõhnad on kassidele sageli häirivad ning nad võivad tahta neid oma tuttava lõhnaga üle märgistada, et tunda end oma kodus turvalisemalt. Sama kehtib igasuguse uue lõhna või isegi näiteks uue mööbli kohta. Objekt on kassi jaoks võõras. Samas kutsub juba märgistatud koht tegevust kordama, seega tasuks uriiniloigud eemaldada spetsiaalse uriinilõhna eemaldava vahendiga.

Kastreerimine võib sirtsutamist vähendada, kui tegu on territooriumi märgistamise katsega ning käitumine ei ole kindlalt sisse harjunud. Kui tegevus on kassile harjumuspäraseks saanud, on seda keerulisem ka kastreerimisega lahendada.

Esmalt tasuks viia Krätu loomaarsti juurde põieprobleemide kontrolli. Kui kõik on korras, võib proovida ka kastreerimist. Kui ka sellest abi pole, võiks pöörduda näiteks kasside käitumisnõustaja poole (Laura Kiiroja koertekoolist Kratt) ja mõelda stressi maandamise ja koduse keskkonna muutmise peale.

Link kiisude stressi artiklile asub SIIN.

Esita meile küsimus!

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles