VIDEO Sa ei arva iial ära, mis tõugu see pruun koerake olema peaks

Pruun kutsikas Nora perenaise Greteliis Peedimaa süles vasakul, paremal Varjupaikade MTÜ esindaja Anni-Anete Mõisamaa. Foto: Varjupaikade MTÜ/facebook
lemmik.postimees.ee
Copy

Eilses «Õhtu!» saates käis koos oma perenaisega külas imearmas koerake Nora, kes on päästetud kutsikavabrikust. Milliseid ohtusid kutsikavabrikud endas peidavad, selgitas lähemalt varjupaikade MTÜ esindaja.

Varjupaikade MTÜ esindaja Anni-Anete Mõisamaa sõnul pole kutsikavabrikud Eestimaalt kahjuks kuhugi kadunud. Kutsikavabrikud tekivad tõenäoliselt seetõttu, et on kasvatajaid, kes soovivad hõlpsasti raha teenida, lastes koertel kontrollimatult ning nende heaolu mitte silmas pidades paljuneda, ning ostjaid, kes soovivad tõukoera ostes raha kokku hoida.

Pikas plaanis selline rahaline kokkuhoid muidugi ära ei tasu, sest sellistest «vabrikutest» pärit koertel kerkivad sageli esile terviseprobleemid, mis võivad omanikule väga kalliks maksma minna.

Sellistest «vabrikutest» pärit koertel kerkivad sageli esile terviseprobleemid, mis võivad omanikule väga kalliks maksma minna.

Viimasel ajal on Varjupaikade MTÜ-l õnnestunud Eestist kõrvaldada kaks suurt kutsikavabrikut: üks Pärnust, kust päästeti 36 kollilaadset ja teine Lääne-Virumaalt, kust päästeti 27 dobermannilaadset koera.

Sellest viimasest on pärit ka armas pruun koerake Nora, keda Mõisamaa sõnul müüs kasvataja dobermanni tõugu koera pähe.

«Peale vaadates küll ei ütleks, et siit dobermann kasvab,» imestas saatejuht Piret Laos, samal ajal, kui stuudio ekraanil dobermanni tõugu koera pilti näidati. Dobermanni moodi Nora tõepoolest välja ei näe, näiteks reedab seda tema kasuka vale värvus.

«Niimoodi see kasvataja neid müüs ja ilmselt inimesed ostsid ka,» sõnas Mõisamaa.

Äsja kolmekuuseks saanud Nora elab perenaise Greteliis Peedimaa sõnul praegu täiel rinnal kutsikaelu.

Vaata saatelõiku siit:

Kuidas aga aru saada, kas kasvataja on usaldusväärne? «Kui kasvataja ei ole nõus kutsikate ema näitama, siis see on väga suur ohu märk. Vastutustundlik kasvataja näitab, millistes tingimustes tema koerad elavad. Lisaks, kui tõulooma müüakse 500 euroga, siis on see ka vale asi. Dobermanni kutsikas maksab näiteks ikkagi üle 1000 euro. Ohu märk on ka see, kui kasvataja müüb kutsikat ilma tõutunnistuseta,» selgitas Mõisamaa.

«Kui kasvataja ei ole nõus kutsikate ema näitama, siis see on väga suur ohu märk.»

Kutsikavabrikutes elavad koerad äärmiselt kehvades tingimustes. «Emad on tavaliselt väga kehvas seisus, neil ei pruugi olla isegi joogivett. Kutsikad on täiesti sotsialiseerimata, ei oska rihma otsas jalutada, ei ole selles mõttes normaalseid koera asju teinud. Pärnu kutsikavabriku puhul võib arvata, et nad polnud ilmselt isegi päevavalgust näinud,» rääkis Mõisamaa.

Mitmed kutsikavabrikutest päästetud koerad soovivad veel leida samasuguse armastava kodu, nagu leidis Nora. Kodu otsivate koertega saad tutvuda Varjupaikade MTÜ kodulehel.

Dobermann on aretatud valvekoeraks

Dobermannide kasuka värvis võib esineda musta, pruuni, sinist või kollakaspruuni (tuntud ka kui Isabella) tooni ning selles peavad olema roostepruunid märgised. Pilt on illustreeriv.
Dobermannide kasuka värvis võib esineda musta, pruuni, sinist või kollakaspruuni (tuntud ka kui Isabella) tooni ning selles peavad olema roostepruunid märgised. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Dobermann on suur ning elegantse hoiakuga koer, kes vajab palju liikumist.

Tõu aretas 19. sajandil välja saksa pärituolu mees nimega Louis Dobermann.

Dobermann on tõeline kodu ja pere kaitsja (loe tõututvustust SIIT).

Allikas: Purina

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles