Huvitavad faktid: miks koerad lakuvad?

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Oled sa kunagi mõelnud, miks koerad ennast ja inimesi lakuvad? Tuleb välja, et põhjused, miks koer midagi lakub, võivad olla vägagi erinevad.

Läheduse ja tähelepanu otsimine

Lakkumine on koerte jaoks nagu «tere!» ütlemine, eriti innukalt meeldib inimesi teretada kutsikatele. Muidugi saavad koerad ka aru, et kui me neile selle peale naeratame ja pai teeme, on see hea viis inimese tähelepanu endale krabada. Samal ajal võib ka olla, et sinu nahk maitseb koerale. Näiteks juhul, kui oled äsja trenni teinud, ennast kreemitanud või mõnda toitu söönud.

Ümbruskonnaga tutvumine

Meile, inimestele, võib see äärmiselt ebameeldiv tunduda, kuid koerad võivad jalutuskäigul olles lakkuda teiste koerte uriini, sest see sisaldab nende jaoks olulist infot. Näiteks seda, kas häda teinud koer oli emane või isane, kas tal on jooksuaeg või on ta hoopis stressis!

Enesehooldus

Tihti kasutavad koerad oma keelt näiteks selleks, et oma kasukat puhastada. Samuti aitab lakkumine koera jaoks ebamugavustunnet leevendada ja stressi maandada. Koera süljes leidub ka ensüüme, mis pidurdavad bakterite levikut.

Tervislikud põhjused

Kui koer mõnda kohta enda kehal pidevalt lakub, võib see viidata mõnele terviseprobleemile, nii et tasub silmad lahti hoida ja vajadusel konsulteerida loomaarstiga.

Allikad: bluecross.org.uk, dailypaws.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles