Viis põnevat fakti kassikõrvade kohta

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Manjunath Kiran/AFP/Scanpix

Kas te teadsite, et kõrvad aitavad kassil käppadele kukkuda ja toimivad ka n-ö tujubaromeetrina? Catster toob välja viis olulist fakti hiirekuninga kõrvade kohta.

Kumbagi kõrva liigutab 32 lihast

Kass liigutab kõrvu, et kindlaks teha heli suund. Selles abistavad teda kumbagi kõrva liigutavat 32 väikest lihast, mis võimaldavad heliallika kindlaks tegemiseks suunata kõrvu 180 kraadi. Niimoodi ei lähe vurrulistel isegi pisemad piiksud ja sahinad kõrvust mööda.

Kuulmine on isegi parem kui koertel

Koerad on küll tuntud hea kuulmise poolest, aga teadlaste hinnangul on kasside kuulmisvõime siiski parem. Kassid suudavad eristada ka kõrgematoonilisi helisid, mida koerad ei suuda. Samas on madalahäälsete helide eristamise võime mõlemal liigil võrdne. Helide eristamise hea võime võimaldab kassidel aru saada, kui suure või väikese saagiga on tegu.

Kõrvas paikneb elund, mis võimaldab käppadele kukkuda

Kassidel paikneb sisekõrvas tasakaaluelund, mis tegutseb kui tasakaalu- ja orientatsioonikompass, et kass teaks alati, mis pidi ta paikneb ja millises suunas liigub. See elund võimaldab kassidel alati käppadele maanduda. Kukkuv kass teeb kõigepealt kindlaks, kus on maa ja kus taevas ning seejärel pöörab pead, et näha, kuhu ta maandub.

Kõrvad näitavad kassi tuju

Teadupärast asetsevad ärritunud või hirmunud kassi kõrvad peadligi. Ette suunatud kõrvad näitavad, et kass on õnnelik ja võib-olla isegi mänguhimuline. Seega on kõrvad head tujuindikaatorid. 

Valgetel kassidel võib esineda kurtust

17–22 protsenti valgetest kassidest, kellel ei ole siniseid silmi, sünnivad kurdina. Seevastu 40 protsenti siniste silmadega valgekarvalistest kassidest on kurdid. Seesama geneetiline mutatsioon, mis annab loomale valge kasuka ja sinised silmad, on ka sisekõrva struktuuride väärarengu põhjuseks.

Siniste silmadega valgetel kassidel on kuulmisaparaadi selles osas, mis vastutab helisignaalist saadava info edasisaatmise eest ajule, väärareng. Kui ühe sinise silmaga kass on kurt ühest kõrvast, siis see kõrv, mis ei kuule, asetseb samal pool pead, kus tema sinine silmgi.

Loe ka: Kuidas lugeda sõnumeid, mida kassi saba edastab?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles