Miks sääsehammustuse koht sügeleb ja kuidas sügelusest vabaneda?

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Väljaanne Popular Science selgitab, miks sääsehammustus sügelema kipub.  Kindlasti ei tohiks hammustuskohta kratsima hakata, vaid määrida näiteks eeterlike õlidega. 

Sügeluse põhjuseks pole mitte sääsehammustus ise, vaid inimorganismi reaktsioon sellele. Hammustavad vaid emased sääsed, kes «süstivad» hammustuskohta väikese koguse oma sülge, mis takistab vere hüübimist. 

Niikaua kui sääsk «maiustab», asub tööle inimese immuunsüsteem, mis tuvastab võõra aine ning vallandab vastureaktsioonina histamiine. Histamiinid omakorda põhjustavad kapillaaride paistetuse, mis ongi sügeluse ja tekkivate punnide põhjuseks. 

Hammustuskohta mitte kratsida, vaid proovida seda määrida rahustavate õlide või vedelikega. 

Näiteks aitab, kui hõõruda hammustuskohta jääkuubikuga. Jahutavateks vahenditeks on ka näiteks piparmündiga hambapasta, eeterlikud õlid (piparmünt, teepuuõli, eukalüptiõli), aaloe mahl. Kui köögikapis leidub söögisoodat, siis valmistada soodast ja vähesest kogusest veest paksem segu ning panna hammustuskohale. Aitab ka see, kui määrida mett või paar tilka sidrunimahla. 

Loe veel: Tulevikus võivad sääsed kurjategijate paljastamisel abiks olla

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles