Video: ämblik suudab heita võrguniidi kuni 25 meetri kaugusele

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis videost

Madagaskaril elav ämblikuliigi oskus veedkogud ülipikkade võrkudega katta, on hämmastanud teadlasi alates 2009. aastast, mil liik esimest korda nende vaatevälja sattus. Videos on näha, kuidas ämblik võrguniidi osavalt üle jõe «pihustab».

Madagaskarilt leitud Caerostris darwini nimeline ämblik suudab punuda võrke üle veekogude, sealhulgas ka üle kiirevooluliste jõgede, kirjutab Live Science.

Muljetavaldavas videos on näha, kuidas ämblik võrguniidi justkui välja pihustab ja niit üle veepinna hõljudes õhuvoolude ja tuule abil kuni 25-meetri kaugusele kandub. Ämblik ise juhib niiti, et võrk liiga harali ei vajuks.

Juhul, kui võrgu heitmine mingil põhjusel luhtub, korjab ämblik niidi kokku nagu lõngakera ja pistab selle nahka.

Caerostris darwini võrk on teadlaste sõnul on maailma kõige tugevam looduslik materjal, olles tugevam kui peaaegu purunematuks peetav tehislik kiudmaterjal kevlar.

Ämblikud jäid teadlaste vaatevälja esimest korda 2009. aastal ning nende võrgu keskmine läbimõõt on 2 meetrit ning pikkus kuni 25 meetrit. 

Vaata veel: Jaapani sukelduja ja erilise kala sõprus on kestnud 25 aastat

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles