Võtted, kuidas lemmiklooma allergia põhjusele jälile jõuda

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SWNS.com/Scanpix

Allergia on ebamugav. Sügelus, lurisev nina ja nahapunetus on tavalised sümptomid, et midagi on korrast ära. Ehkki põhjuse kindlaks tegemisel on alati vajalik veterinaari konsultatsioon, saavad loomaomanikud ohumärkidel ise pilku peal hoida, kirjutab portaal Health.

Toit

Kui allergia on põhjustatud mõnedest toiduainetest, siis tavalisteks sümptomiteks on sügelev nahk ja seedeprobleemid. Samas, nahasügeluse põhjuseks võib olla ka keskkonnas levivad allergeenid, näiteks kodutolmulest.

Allergia põhjuse kindlaks tegemiseks võib veterinaar soovitada lemmiklooma menüüst jätta ära teatud toiduaineid. Juhul, kui loom saab uuesti allergiat põhjustavat toidu koostisosa, tulevad tagasi ka allergianähud.

Juhul, kui tegu on toiduallergiaga, toob ainult allergiat põhjustavate toiduainete ärajätmine probleemile lahenduse.

Ümbritsev keskkond

Keskkonnas  võivad allergeenideks olla näiteks õietolm, hallitusspoorid, tolmulestad. Tavaliseks sümptomiks on sügelev nahk, aga ka hingamisprobleemid. Nina tilgub, koer kipub aevastama ja kassidel avaldub astma. 

Kui lemmikul ilmneb selliseid muutusi hooajaliselt, võib kahtlustada ümbritseva keskkonnaga seotud ärritajaid. Kui mitte, siis kõigepealt selgitab veterinaar välja, kas tegemist on toiduallergiaga ja alles seejärel jõutakse keskkonnas levivate allergeenideni.

Selleks, et vähendada näiteks kodutolmulestade hulka, tasub kodu sageli koristada, käia põrandad ja vaibad üle tolmuimejaga. Vähendamaks lemmiku vastuvõtlikkust väliskeskkonnas levivatele allergeenidele, aitab ka lemmiku vannitamine peale jalutuskäiku või käppade puhastamine niiske rätikuga.

Kirbuallergia

Kirbud on niigi tüütud ja põhjustavad sügelust, aga kui sellele lisada veel allergia, on see loomale topeltpiin. Kurja juureks on  kirpude sülg, mis vallandab  allergilise reaktsiooni. Koertel sügeleb näiteks saba ümbrus, reis siseküljed ja kubemepiirkond. Loom lakub ennast sageli, nakitseb, kaotab karvu ning nahk võib olla punetav ja koorikuga kaetud.

Selleks, et allergiast vabaneda, tuleb teha aktiivselt kirbutõrjet ja kindlasti järgida loomaarsti soovitusi.

Loe veel: Hüva nõu, kuidas tutvustada koera ja kassi nii, et riidu majja ei tule

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles