Hüva nõu: kuidas koera ja kassi tutvustada nii, et riidu majja ei tule

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Kassi ja koera on võimalik koos elama harjutada, aga selleks, et sinu kodune elu oleks ka edaspidi rahulik, on vaja mõningaid teadmisi. Nõuandeid, kuidas kass ja koer omavahel kokku viia, jagab portaal Cattime.

Looma valimine

Kõige parem oleks mõlemad, nii kass kui ka koer võtta perre noorena, et nad saaksid koos mängides teineteisega harjuda. Kui lemmikloomad koos üles kasvavad, suurendab see tõenäosust, et nad hakkavad omavahel edaspidigi läbi saama ning neist saavad lähedased sõbrad.

Kui peres juba on täiskasvanud koer või kass, on võimalik talle teine täiskasvanud loom sõbraks juurde võtta, aga selleks, et kodu ei muutuks lahinguväljaks, tasub tähelepanelikult läbi lugeda alljärgnevad punktid:

  • Kui sul juba on täiskasvanud kass, on parem võtta täiskasvanud koer, aga mitte kutsikas, sest kassi jaoks on kutsikas aktiivne ja tüütu ning tekitab stressi. Täiskasvanud koera valides tasub uurida eelnevalt ka seda, kuidas ta kassidega läbi saab. Kindlasti vältida aktiivseid jahikoeri.
  • Kõik koerad ei sobigi kassidega koos elama. Kui koer kipub kasse, oravaid ja väiksemaid koeri taga ajama, on tal suur jahiinstinkt. Sellist koera on väga raske oma instinkte eirama treenida.
  • Kui peres on täiskasvanud koer, siis tuleks eelistada pigem kassipoega või lahke iseloomuga täiskasvanud kassi, kes on varem koertega koos elanud. Nemad ei kipu koera eest esimesel võimalusel põgenema. Põgenev kass on aga koerale ahvatlus tagaajamiseks.
  • Juhul kui peres on aga kaks või rohkem koera, tuleks enne kassi võtmist mitu korda mõelda. Kui koeri on mitu, on nad altimad kambakesi kassi kiusama.

Paljud koerad armastavad küll kasse taga ajada, aga neil pole kavatsust viga teha. Sellel on kassile siiski stressitekitav mõju. Seega tuleb alati arvestada ka kassi heaoluga.

Uus lemmik tuleb koju

Kõigepealt tuleb kindlaks teha, et loom saaks vajadusel põgeneda. Kuna kassid on koerte poolt rohkem kiusatud kui koerad kasside poolt, siis jälgi, et kassil oleksid igaks juhuks olemas kohad, kuhu vajadusel põgeneda, olgu selleks riiulid, lauad või kassimaja.

Kindlasti peaks olema kassil võimalik vajadusel koertega distantsi hoida. Võid blokeerida ruumid lastele mõeldud turvaväravaga, kui koer ei ole võimeline sellest üle hüppama või paigaldada kassidele luugid, kust nad saavad vajadusel ohutult välja joosta.

Kui sul on juba kass, aga plaanid võtta ka koera, siis tutvusta kassile eelnevalt põgenemisvõimalusi ja peidupaiku. Toidu abil saad tutvustada kassiluuki või peidukohti.

Pane kassi tarvikud sinna, kust koer neid kätte ei saa, sealhulgas kassi toit, joogikauss, mänguasjad ja liivakast. Niimoodi saab kass teha kõike, mida ta parajasti soovib, ilma, et peaks koera läheduses olema. Samal ajal saab ta õppida koera tundma omas tempos ega ole sunnitud temaga otseselt kokku puutuma.

Need ümberkorraldused oleks hea teha mõned nädalad enne koera koju toomist, sest nii on kassil aega uue korraldusega harjuda. Vastasel juhul on kassile uue looma tulek väga raske, sest lisaks koeraga kohanemisele peab ta ümber harjuma ka oma toidunõude ja liivakasti uue asukohaga.

Loe veel: 10 looduslikku, kodust ja odavat kirbutõrjevahendit kassile

Loomade tutvustamine

Siinkohal on edu võti teha tutvumisprotsess läbi nii aeglaselt kui võimalik, et viia hirm ja agressioon miinimumini. Võimalik, et mõlemat võib ette tulla, aga kui oled ettevaatlik, saad hirmud ja kisklemised peatada enne, kui olukord käest ära läheb.

Tutvustamise protsess võib võtta päevi kui mitte kuid, ning kui ühes etapis on puudujääke, tuleb seda korrata või minna tagasi sellele eelnenud etapi juurde.

  • Las loomad harjuvad kõigepealt teineteise lõhnaga. Hõõru looma vastu riidetükki ja pane see riidetükk teise looma liikumis- või magamiskohta, olgu selleks siis koeravoodi, kassi toidunõu või enda süli. Tõenäoliselt tuleb lõhna sellel riidetükil mitu korda n-ö värskendada. Jätka tegevust, kuni kumbki loom ei ole teineteise lõhna peale häiritud. Haukumine või kassi vonklev saba annab märku, et selleks tegevuseks pead rohkem aega kulutama.
  • Lase loomadel uurida teineteise elupaika. Kui kass elab väljas või maja teistes ruumides, vii koer neid ruume nuusutama ja vastupidi. Niimoodi saavad nad nuusutada teineteise territooriumi ilma otseselt teineteisega kokku puutumata.
  • Tutvusta loomi läbi ukse või väikelastele mõeldud turvavärava. Pane kass ja koer kumbi kummale poole suletud ust või väravat, aga ära hoia kassi kinni. Kassi hirmutab tunne, et tal puudub põgenemisvõimalus.
  • Las loomad nuusutavad teineteist ukse või turvavärava alt, aga kui kass ei taha liiga lähedale minna, ära teda selleks sunni. Kui nuusutamine kulgeb hästi, siis kiida mõlemat, andes neile maiust. Lase koeral istuda, lamada või teha mida iganes, mida ta käsu peale oskab. Kui koer on keskendunud sinule, mitte aga kassile, siis kiida teda. Korda seda etappi niikaua kuni kass ei ole enam hirmunud ja koer ei paista ülierutunud.
  • Tutvusta kassi ja koera, kuid hoia koera samal ajal rihmastatuna. Ka siinkohal ei tohi kassi kinni hoida, sest ta läheb paanikasse kui tunneb, et tal ei ole võimalik põgeneda. Hoia koera rihma otsas, et saaksid teda kinni hoida, kui ta üritab hakata kassi taga ajama. Ka siinkohal palu koeral käsklusi täita ja tasusta teda, kui ta sulle sellel ajal rohkem tähelepanu pöörab kui kassile.

Mõned kassid võivad pahiseda, mis on parem variant, kui ärajooksmine, sest viimane teguviis võib koera tagaajamisele ahvatleda. Kui kass põgeneb ja koer tahab järgi joosta, siis hoia koera kaelarihmast kinni ja ütle kindla tooniga "ei!".   Kui koer selle peale oma tähelepanu sinule pöörab, siis anna talle tasu – seekord võiks see olla eriti maitsev.

Kui koer ja kass paistavad teineteisega juba läbi saavat ja tunnevad teineteise seltskonnas mugavalt, siis võid lasta neil rahulikult koos olla. Aga kodust lahkudes on otstarbekas mõlemad selleks ajaks eraldi ruumidesse panna. Selleks, et neid ka pererahva äraolekul kokku jätta, tuleb olla väga kindel, et nad omavahel läbi saavad.

Loe veel: Nipid, mis aitavad närvilist koera maha rahustada

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles