Viis olulist märki, et kassi võib vaevata tõsine neeruhaigus (2)

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: FRISTICOOKIE / CATERS NEWS/Caters News Agency/Scanpix

Neeruhädad on üsna tavaline probleem, mis eelkõige just eakamaid kasse vaevab. Ehkki moodne meditsiin aitab edukalt haiguse kulgu aeglustada, tasub varakult juba ohumärke tähele panna, kirjutab I Heart Cats.

Neerud filtreerivad verd, väljutades organismist ainevahetuse jääkaineid ja üleliigset vedelikku. Kui neerude tegevus on häiritud, kogunevad mürgid organismi ja häirub ka vedeliku väljutamine. Kasside puhul on oluline teada, et neeruprobleemid nagu paljud teisedki haigused kulgevad neil varjatult.

Ehkki kass ei anna häälekalt oma haigusest teada, saab teda jälgida. On märke, mille ilmnemisse tuleks eriti tähelepanelikult suhtuda.

Suurenenud urineerimine

Neerude üheks ülesandeks on säilitada organismi veevaru, aga kui organid korralikult ei tööta, väljub koos uriiniga ka organismile vajalik vesi. Uriin on vesine ja lahja ning seda tuleb suurtes kogustes.

Mõnikord kaebavad kassiomanikud, et kassi liivakast on kuidagi raskemaks muutunud. Vahel kassid urineerivad koguni nii sageli, et nad ei jõuagi liivakastini, vaid teevad oma häda teistesse kohtadesse.

Suurenenud janu 

Kuna organism kaotab haigete neerude tõttu palju vett, tahab kass pidevalt juua. Seega, kui kass on ühtäkki senisest palju rohkem vett jooma hakanud, tasub loomaarstiga konsulteerida. Alati ei ole suurenenud veevajaduse põhjuseks neeruhaigus, kuid tegemist võib olla mõne teise tähelepanu vajava haigusega.

Kass on toidu osas pirtsakas

Kui kass muutub ühtäkki väga valivaks sööjaks, on ka see märk, et midagi on korrast ära. Kuna kassi sisse ei näe, võib ta kannatada näiteks isegi kõhuvalu käes või on tal põletiku tõttu igemed valusad.

Kaalukaotus

Kui kassist saab närb sööja, langeb ka tema kehakaal. Kassi haigusest annab märku niru välimus, sest loomal ei ole energiat enese eest hoolitsemiseks. Loom muutub kõhnaks, tema karv on matistunud või pulstunud.

Oksendamine

Oksendamine ja kõhulahtisus on märgid, et looma tervisega on midagi korrast ära. Kuigi ka need tunnused on omased paljudele haigustele, siis tasuks kass lasta loomaarstil kindlasti üle kontrollida.

Loe veel: Loomaarst annab nõu, kuidas kassiga edukalt sõprust sõlmida

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles