Loomaarst selgitab: kuidas kassiga edukalt sõprust sõlmida

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

Kassid on isepäised loomad ja valivad ise, kellega nad sõbraks saada soovivad. Haabersti loomakliiniku loomaarst Olga Alždanova annab mõned kasulikud nipid, kuidas võõra kassiga sõprust sõlmida.
 

Kassiga on oluliselt keerulisem sõbraks saada, kui koeraga. Kui koerale piisab vahel ainuüksi sõbralikust pallimängust, siis kassid vajavad eelkõige aega.

Esimest korda võõra kassiga tutvudes tuleb arvestada, et kassile meeldib stabiilsus ja ning miski ei aja teda rohkem stressi, kui tema harjunud elurütm segamini ajada ja sundida teda tegema midagi, mida ta ei taha.

«Inimesed kipuvad kassile liiga rutakalt lähenema, aga kassile tuleb eelkõige aega anda. Soovitan oodata niikaua, kui kass hakkab ise lähedust otsima,» räägib Olga Alždanova.

Edukas esmatutvus tähendab, et tuleb lasta alguses kassil end ettevaatlikult nuusutada, mitte teda sülle krabada. Lähedus on oluline inimestele, aga kassid on iseseisvamad. Mõni kass lepib süles istumisega ja isegi naudib seda, teine ei kipu üldse inimese lähedusse.

Kui kass on uue inimese üle nuusutanud ja plehku pole pannud, on tutvumise esimene etapp läbitud. Edasi sõltub kassist, kas ta laseb end paitada või mitte. «Kassi võiks paitada turja ja pea piirkonnast, aga tagakeha ning kõht on pühad kohad. Sõltub muidugi kassist, aga siin on oht vigu teha,» räägib Alždanova. Kui paitamises eksida, kas jääda silitama liiga kauaks või silitatakse kassi meelest hoopis valest kohast, võib hambad kätte saada ja siin ei loe isegi see, kas tegu on kassi peremehega.

Juhul, kui kass on inimese sõbraks valinud, võib ta tahta sülle tulla, aga siingi tuleb otsustamine kassile jätta. «Kui kass tuleb inimese juurde ja hakkab end jalgade juures põrandal rullima, ei tähenda see, et ta tahaks, et teda sülle võetakse. See on lihtsalt tervitus,» toob Alždanova näite kasside ettearvamatust käitumisest.

Seega on oluline lasta kassil ise otsustada, millal ta pai soovib ja millal soovib süles istuda. Kindlasti peaks meeles pidama, et kassil peab alati olema oma koht, kuhu ta soovi korral varjuda saab, kui ta näiteks võõra inimesega sõprust sõlmida ei soovigi.

Loe veel: levinud müüdid kasside kohta, mida ei tasu uskuda

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles