Loomaarst Olga Alždanova: mis juhtub kassiga, kui perre võetakse teinegi lemmik

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: STEFAN WERMUTH/REUTERS

Kui perre võetakse teinegi kass, on vahel raske märgata, üks loomadest kannatab stressi all. Pikka aega kestev stress võib lemmikloomal aga põhjustada tõsiseid tervisehädasid. Soovitusi, kuidas kassi stressist säästa, annab Haabersti Loomakliiniku loomaarst Olga Aldžanova.

Teise kassi võtmisel tasub arvestada, et loomad ei pruugi hakata omavahel läbi saama. Kui nad pealtnäha saavadki, on võimalik, et üks kassidest kannatab stressi käes, mille ilmingud võivad kõrvaltvaatajale isegi naljakad tunduda.

«Kui kassidel on kahe peale näiteks üks suletava kaanega liivakast ja üks kass sisse läheb, aga ei välju, sest teine kass istub liivakasti ukse ees, siis on see liivakastis olevale kassile stress,» toob Aldžanova näite. Või kui kahe kassi peale on üks ronimispuu. Üks kass istub ronimispuul ja teine istub selle all põrandal. Üleval istuv kass tahab näiteks alla saada, aga ta ei saa, sest teine kass on ees. «See on kassile, kes alla soovib tulla, stressi põhjustav olukord,» selgitab doktor.

Need on küll väikesed asjad ja esialgu ei pruugigi probleemid kahe kassi vahel pealtnäha suured olla. Kaks kassi, kes teineteist ei salli, tavaliselt ei kakle, vaid istuvad kumbki eraldi toas ja jälgivad toimuvat. Teineteisega nad meelsamini kokku ei puutu.

Muidugi oleneb ka kasside iseloomust, kas nad hakkavad omavahel läbi saama või mitte, aga isegi kõige väiksemaid stressi ilminguid tuleks tähele panna ning vastavalt reageerida. «Näiteks on kasside toidukausid kõrvuti ning süüa pannakse korraga mõlemale loomale, aga üks kassidest ei lähe toidukausi juurde, sest teine parajasti sööb. Pealnäha ei ütleks, et kass on stressis, aga tegelikult ta on,» rõhutab Alždanova.

Kestev stress on tervisehädade põhjus

Pikaajaline kestev stress võib kassil esile kutsuda idiopaatilist kusepõiepõletikku. Haigus väljendub sagedases, väikestes kogustes urineerimises. «See on loomale valulik haigus, mille põhjust täpselt ei teata, aga seostatakse stressiga,» selgitab Alždanova. Haigust saab ravida, aga kui stress on pidev, kipub haigus korduma.

Kassidel  aitavad kergemini omavahel tutvuda lõõgastava toimega feromoonid. Feromoonide efektiivsusele ei saa küll sajaprotsendiliselt lootma jääda, kuid järgides samal ajal olulist reeglit, et kasside söögi- ja veekausid ning liivakast peaksid kindlasti eraldi kohtades paiknema, on see väga oluline samm lemmiklooma elu stressivabamaks muutmisel. Kui majas on kaks kassi, tuleb arvestada sedagi, et kumbki vajab omaette ruumi ja võimalust eraldumiseks.

Loe veel: Viis huvitavat fakti kassi magamisharjumuste kohta

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles