Neid nippe kasutades saavutad koera õpetamisel häid tulemusi

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer ei saa aru mitte sõnadest, vaid kehakeelest.
Koer ei saa aru mitte sõnadest, vaid kehakeelest. Foto: SCANPIX

Kogenud koeratreener Kei Kvarnstrom jagab soovitusi, kuidas loomaomanikud saavad ise oma neljajalgseid sõpru koolitada, et tekiks hea kontakt ja üksteisemõistmine.

Kõigepealt soovitab koeratreener teha selgeks, mis koera motiveerib. Mis on see asi, mis paneb lemmikut tegema mida iganes. «Mõnda koera motiveerib pall, mõnda banaan, aga mõnele meeldib hoopis sikutamine,» selgitab Kvarnstrom. Motiveeritud koer on omanikule keskendunud ja tal on valmidus mõista, mida temalt tahetakse.

Teine probleem on see, kui omanik kipub olema koera premeerimisel kitsi. Koer peab saama aru rutiinist, et tema teeb midagi ja saab selle eest ihaldatava tasu. «Kas sina oled nõus tegema tasuta tööd? Ei ole! Koeraga on samamoodi,» räägib treener.

Kolmas nüanss, mida treeningul silmas pidada on see, et koerad ei saa inimkeelest aru. «Kui öelda koerale «tool», siis ta ei saa sellest aru,» selgitab Kvarnstrom. Koer järgneb kehakeelele. «Vorst käes, tõstad koera nina üles, ütled, et hästi, istu!» Sageli soovivad koeraomanikud saavutada kiireid tulemusi, aga treenimine võtab aega. «Asi pole selles, et koer ei tahaks midagi teha, et ta oleks laisk, vaid ta ei saa aru. Siis tuleb võtta samm tagasi, kinnitada koeras enesekindlust, kiita et ta teeb hästi, on super ja teha väike samm edasi,» julgustab kogenud treener.

LOE VEEL: Kuidas hoolitseda eaka koera tervise eest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles