Üksinda koju jäetud koer närib asju? Lihtsad nipid, kuidas sellest vabaneda

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Lõhutud asjad, naabrite kaebused haukumise üle - kõik see kuulub üksindusahistuse all kannatava koera omaniku argipäeva. Mida teha olukorras, kus lemmikloom oleks vaja koju jätta, aga samas ei soovi, et naastes ootab korteris ees segadus ja näritud esemed.

Üksindusahistus on tõsine probleem. Raskematel juhtudel võib koer näiteks hakata hingeldama, kui ta märkab, et peremees õleriideid selga sätib või kolistab korterivõtmetega, kirjutab Animal Rescue Site.

Võttes appi mõned nipid ja kannatlikkuse on võimalik lemmiklooma üksindusahistuse probleemiga efektiivselt toime tulla.

Ignoreeri

Vahetult peale koju saabumist ignoreeri lemmikut mõned minutid, alles seejärel paita teda rahulikult ja räägi temaga.

Teine tehnika on vältida koera puudutamist, temaga rääkimist ja pilkkontakti loomist vahetult enne kodust lahkumist ja kohe peale saabumist. Selle tegevuse mõte on anda oma lemmikule teada, et lahusoldud aeg on lihtsalt rutiin ja selle pärast pole vaja muret tunda.

Jäta veidi oma lõhna

Kerge ja keskmise üksindusahistuse all kannatava looma olukorda saad leevendada, jättes kodust lahkudes koera pessa näiteks mõne hiljuti seljas olnud riideeeseme. Sobib näiteks kodune T-särk, aga ka öösärk või isegi tekk.

Enne lahkumist täida hoida lemmiku närimismänguasi toiduga, et tal oleks äraoleku ajal tegevust.

Vii lemmik jalutama

Kui pead kodust lahkuma, tasub lemmikuga enne võtta ette pikem jalutuskäik või temaga aktiivselt mängida, sest siis on suurem tõenäosus, et üksinda olles ta kas puhkab või magab.

Harjuta lemmikut oma minekute ja tulekutega

Tee tegevusi, mida tavaliselt enne kodust lahkumist teed. Kolista võtmetega, riietu, paki asju. Alusta sellest, et jätad lemmiku kõigepealt viieks minutiks üksinda ja pikenda tema üksiolemise aega esialgu kahekümne minutini, hiljem juba kaheksa tunnini.

Taktikad, mis kindlasti ei tööta

Lemmiklooma üksindusahistust ei aita vähendada äraoleku ajal teleka või raadio mängima jätmine. Samuti ei aita teise koera võtmine ega ainuüksi kuulekustreeningule lootma jäämine.

Loe veel koerte käitumisest: Levinuim põhjus, mis koer peremehele hambaid näitab

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles