Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

RAJU PIDU LOODUSES? Miks ja kuidas metsloomad end vahel purju joovad

Copy
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Shutterstock

Värskelt avaldatud uuringud näitavad, et ahvid ja teised metsloomad võivad ennast käärinud viljadest purju «juua». Miks on see ohtlik ja kuidas erineb inimeste napsitamise põhjus loomade omast? 

Metsloomadel on tõenäoliselt lihtne leida käärinud puuvilju. Ajakirjas Trends in Ecology avaldatud uuringust selgub, et paljudes puuviljades ja nektaris looduslikult esinev pärm ehk etanool võib loomade peas tõelist suminat tekitada. 

«Me eemaldume sellest antropotsentrilisest vaatest, et etanool on midagi, mida ainult inimesed kasutavad,» ütles vanemautor Kimberley Hockings. «Looduses leidub seda palju rohkem kui me arvasime ja enamik loomi, kes söövad suhkrurikkaid puuvilju, puutuvad mingil määral etanooliga kokku,» selgitas ta.

Tagasi üles