Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

TORE TEADMINE Millest koerad mõtlevad, kui neil magades käpad liiguvad?

Copy
Magusalt magav koer
Magusalt magav koer Foto: Shutterstock

Kas oled mõelnud, mida su koer unes näeb, kui ta magusalt põõnates järsku käppadega siputama hakkab? Lemmikloomadele spetsialiseerunud psühholoog on välja selgitanud, millest koerad unes siputades või vaikselt haugatades unistavad.

Koeri peetakse õigustatult inimese parimaks sõbraks ja teadlased on aastakümneid teinud erinevaid uuringuid, et saaksime paremini oma lemmikloomade käitumist ja soove mõista. 

Uues uuringus tegi Harvardi meditsiinikooli kliiniline ja evolutsiooniline psühholoog dr Deirdre Barrett kindlaks, millest meie lemmikloomad unes vaikselt haukudes täpselt unistavad. Teadlane räägib, et meie lemmikloomad unistavad tõenäoliselt oma igapäevastest kogemustest – lihtsamalt öeldes võivad nad unistada oma omanikest., kirjutab Express. 

Evolutsioonipsühholoogi sõnul näevad inimesed unenägusid asjadest, mis neid huvitavad. Ta usub ka, et pole põhjust arvata, et loomad selles küsimuses inimestest erineksid. Kuna koerad on oma omanikesse väga kiindunud, oletavad teadlased, et tõenäoliselt näeb lemmikloom und oma inimestest.

Samas rõhutatakse, et puudub tõhus viis teada saada, millest koer täpselt und näeb. Teadlased aga usuvad, et kui koerad unes käppi liigutavad, unistavad nad jooksmisest ja kui koerad vaikselt hauguvad, siis unistavad nad suhtlemisest teise koera või inimesega. Enamikul loomadel on inimestega sarnased unetsüklid, mis vahelduvad kerge, sügava ja REM-une vahel.

Märksõnad

Tagasi üles