Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

Tubli lambakoer pääses auto rataste alt napilt eluga, kuid siis tabas tema perekonda järgmine karm hoop

Niva
Niva Foto: Loomapäästegrupp

Noor Maremma-Abruzzi lambakoer Niva pääses mõni aeg tagasi ootamatult kodust jooksu ning jäi Tartu maanteel auto alla. Nüüd ootab Niva elupäästvat operatsiooni, kuid sellega on üks aga...

Kose-Ristil Suureoja talus elav 2-aastane lambakoer Niva täidab tähtsat ülesannet: valvab lambakarja. Nüüd on see töö aga mõneks ajaks pausil, sest raskes autoõnnetuses sai Niva käpp vigastada ning ta vajab nüüd keerukat ja kulukat operatsiooni.

Niva võeti tallu pärast seda, kui 2015. aastal hundid lambakarjas laastamistööd tegid ja 40 looma maha murdsid. Pärast seda võttis Suureoja talu peremees Kaido koos oma naise Mariliga vastu otsuse, et huntide vastu saavad vaid ühed korralikud karjakoerad ja neid soetati kohe hulgi, praegu on neid kokku kuus. Aja jooksul selgus, et see oli õige otsus, sest sest ajast hoiavad võsavillemid majapidamisest eemale ning juba pea kümme aastat pole ühtki villakera rohkem maha murtud.

Ühel päeval pääses Niva koos oma isaga ootamatult kodust jooksu, sest särtsu andma pidavast aedikust kadus vool. Sel hetkel koerad tööl ei olnud ja passisid niisama talu juures ning küllap hakkas koertel lihtsalt igav. Koerad jooksid välja Tartu maanteele, mis on küll ulukiaedikuga piiratud, aga kus on vabad kohad, et kasvõi traktor põllule pääseks ning ühe sellise nad üles leidsidki.

Auto alla jäänud koer Niva.
Auto alla jäänud koer Niva. Foto: Loomapäästegrupp

Traagiline õnnetus

Siis sai koertel aru otsa – ühel pool aedik, teisel pool kihutavate autodega maantee ja nii suures segaduses Niva ühe madallennul tuleva masina ette jäigi. Juht pidas korralikult kinni ja üritas verist valudes kiunuvat koera aidata, kuis oskas. Seisma jäid mõned masinad veel.

Ka pererahvas sai põgenikest kohe teada, sest jääkaru mõõtu koerad jäid naabrile silma ja too andis omanikele teada. Kuna koertel olid ka GPS-kaelarihmad, siis nende leidmine ei valmistanud raskust, aga nähes juba kaugelt ohutulesid vilgutavaid autosid, sai selgeks, et kuigi reageeriti pea koheselt, oli õnnetus ikkagi käes.

Tunnike hiljem oli Niva juba loomaarstide hoole all. Tegelikult oli tegemist õnneliku õnnetusega, sest väga vähesed kiirteel auto alla jäänud loomadest saavad oma elunatukest jätkata. Täna on Niva juba oma kodus tubasel režiimil ja ootab elupäästvat operatsiooni, mille juures on aga üks takistus...

Niva loomakliinikus.
Niva loomakliinikus. Foto: Loomapäästegrupp

Ootab operatsiooni

Loomapäästja Heiki Valneri sõnul on Billy loomakliiniku loomaarstid valmis koera opereerima, kuid op on väga keerukas ja seega ka väga kulukas. Niva pere tahaks väga oma lemmikut aidata ja neil on õnnestunud opi jaoks koguda poolteist tuhat eurot, kuid sellest kahjuks ei piisa. Nii pöördus loomade kiirabi kliiniku töötaja MTÜ Loomapäästegrupi asutaja Heiki Valneri poole, et ta aitaks koguda annetusi ja nii Niva operatsiooni eest tasuda.

Valner oli esialgu kahtlev, kuid otsustas siiski asja käsile võtta. «Kuigi ma ei oska «ei» öelda, siis antud juhul olin üsna kahtlev, sest suvel, eriti veel selle lõpus, kui soojadest ilmadest üritatakse viimast võtta, pole lootustki loomale kaastunnet leida ega raha koguda,» sõnab kogenud loomapäästja.

Veterinaaria on väga kulukas valdkond ning Valneri sõnul paneb see loomaomanikud sageli väga keerukasse olukorda. «Aina kallinevate hindade ja kahanevate sissetulekute perioodil olen täheldanud, et aina enam loomi jäetakse ravita. Mitte pahatahtlikkusest, vaid raha lihtsalt pole. Pane või oma kallis lemmik «magama», et ta piinlema ei peaks. Nii mõnigi on selle otsuse raske südamega just seetõttu vastu võtnud,» räägib Valner.

Niva loomakliinikus.
Niva loomakliinikus. Foto: Loomapäästegrupp

Aita Nival elupäästva operatsiooni eest tasuda

Loomapäästegrupp MTÜ

EE437700771003183318

Selgitus: Niva ravikulud

Niva operatsiooni saad toetada ka Loomapäästegrupi annetustelefonidele helistades:

900 1313 (5.-)

900 1414 (10.-)

900 2323 (25.-)

Tagasi üles