Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

Loomaarst: see on kõige ohtlikum piirkond, kust rästik võib lemmiklooma hammustada

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Rästiku hammustuse korral tuleks lemmikuga kiiremas korras veterinaari poole pöörduda, paneb Eesti Maaülikooli väikeloomakliinik loomaomanikele südamele.

Sagedasemad hammustuskohad on looma pea, kael või jäsemed. Kui hammustuskoht asub kehal, on tee elutähtsate organiteni lühem ja looma seisund tihti raskem. Kõige ohtlikumad hammustused on pea piirkonnas. Seda just võimaliku hingamisteede kinnitursumise tõttu.

Rästikuhammustuse tunnused võivad loomal ilmneda kohe või kuni 24 tunni jooksul. Sisemised muutused algavad looma organismis aga kohe, kui mürk organismi satub. Need on igal looma isesugused ja sellepärast soovitatakse kannatanu kindlasti arsti juurde viia.

Rästiku mürk muudab vere vedelamaks, mis omakorda põhjustab verevalumeid, verejookse ja turset. Mürk kui võõrvalk võib tekitada raskemal juhul tugevaid allergilisi reaktsioone või kõriturset. Peale valutundlikkuse suurendamise langetavad mürgis leiduvad ained ka vererõhku, põhjustavad nõrkust, iiveldust, südame rütmihäireid, neeru- ja hingamispuudulikkust ning uriinipidamatust.

Süsteemsed haigused ja organpuudulikkus võib välja areneda ka mitme päeva jooksul, seega tuleks looma jälgida pikemat aega. Tähtis on jälgida ka neerude, maksa ja vere hüübivuse funktsiooni.

Kui sinu lemmikloom sai rästikult hammustada, pöördu temaga viivitamatult lähimasse loomakliinikusse.

Märksõnad

Tagasi üles