Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

RANNAVALVURI HOIATUS Põhjused, miks pole lemmikloomad igale poole lubatud

Copy
Rannavalve
Rannavalve Foto: Shutterstock

Suvekuumus, päikeses sillerdav meri ja pehme rannaliiv kutsuvad veel augustikuu lõpuski randa, aga kas peaksid kaasa võtma ka koera? Kui unistad lõõgastavast päevast koos neljajalgse sõbraga, tasub korraks järele mõelda, sest tihtipeale on kannatajateks rannavalvurid, kes peavad sageli lahendama just teie lemmikute tekitatud probleeme. Koerad rannas pole sugugi nii süütu lõbu, kui esmapilgul paistab. 

Loomulikult meeldib su koerale sinuga koos rannas sulistada, aga temaga koos randa minek võib osutuda suureks peavaluks ja seda mitmel põhjusel. Kohalikud omavalitsused on koduloomade viibimist avalikus supelrannas põhjusega reguleerinud. 

Peamine põhjus? 

Ohutus ja hügieen. Koer võib olla maailma kõige paremini treenitud isend, aga paratamatult võib ta käitumine olla ettearvamatu, mis segab teisi rannakülastajaid. Samuti ei korista kõik koeraomanikud oma lemmikute järelt, mistõttu võib rannamatk muutuda kellegi jaoks tõeliseks üllatusretkeks. 

Arvestame allergikutega! 

Ükski koer ei taha kellegi päeva rikkuda, aga mitte kõik inimesed pole neljajalgsete fännid. Näiteks on paljud inimesed loomade suhtes allergilised ja pelgalt ühe karvase sõbra lähedus võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme. Seega pole ime, et mõnes kohas on loomad rangelt keelatud. 

Kuhu siis minna? 

Hea uudis on see, et loomadele on siiski olemas spetsiaalsed rannapiirkonnad! Näiteks on Kakumäel rannaalast väljas poolsaare tipus spetsiaalne koht, kus saavad koerad rahumeeli sulistada. Pärnus on koertele lubatud ala surfialast edasi Mai linnaosa poole ning alates naisterannast kuni muulini. Emajõe ääres saab loomadega rannas käia seal, kus pole ametlik rannaala. Verevi ranna läheduses on Paisjärve supluskoht, mis on ideaalne koertele ja teistele loomadele. 

Seega ei pea sa vältima koeraga rannas käimist – lihtsalt vali õige koht!

Rannavalvuri silma all

Rannavalvurite töö pole kerge. Nende sõnul eksitakse rannas olevate reeglite vastu tihti ja loomadega randa tulijaid tuleb ette ilmast sõltumata. «Loomadega rannakülastajaid tuleb korrale kutsuda vähemalt paar-kolm korda päevas, soojadel päevadel isegi palju rohkem,» selgitab G4Si Emajõe rannavalvur Mati Mansberg, kelle kommentaari vahendab G4S. 

Kui enamik loomaomanikke vabandab pärast korralekutsumist, sest on teinud seda teadmatusest, siis on ka neid, kes reegleid teadlikult rikuvad. Mõni saab korrale kutsumise tõttu lausa vihaseks. Nii juhtus ka hiljuti sel suvel Pirital.  

Oli ilus rannapäev, kus hommikupoolik algas rahulikult, kuni ühel hetkel tuli randa koeraga jalutaja. See stsenaarium on rannavalvurite töös igapäevaselt tavaline. Tol päeval tööl olevad kohusetundlikud rannavalvurid läksid koeraga jalutajat keelama ning andsid sealhulgas juhtnööre, kus alas võib koeraga jalutada, millest aga koeraomanik õieti ei hoolinud. 

«Kus need reeglid kirjas on?» küsis koeraomanik ennast õigustavalt. 

Kuna koeraomanik ei soovinud rannavalvureid kuulda võtta, kutsuti olukorda lahendama vahetusevanem. Sellega olukord ei lõppenud. 

Koeraomanik soovis lisaks sellele näha rannavalvurite töötõendit ja vetelpäästepaberite ette näitamist. «Kust ma tean, et te endale riideid ise selga ei õmmelnud? Äkki olete isehakanud ja käite siin niisama ringi?!» turtsatas ta töötajatele pahaselt. 

Kogu olukorda kirjeldab sellel päeval tööl olnud 28-aastane rannavalvur Anna Silvia, kellel läheb tänavu juba 12. hooaeg. Teda ei saa enam nimetada lihtsalt rannavalvuriks, vaid juba kogenud veteraniks.

Humoorika olukorra lahendamiseks otsustati kutsuda välja MUPO, kuid selleks ajaks, kui MUPO Pirita randa saabus, oli rannavalvurite õmblustehnikas kahelnud koeraomanik jõudnud juba rannast lahkuda. 

Ka rannavalvuritel on raske nii armsatele neljajalgsetele «ei» öelda, aga tegu on reeglitega, mis kehtivad kõikide kohta võrdselt.
Ka rannavalvuritel on raske nii armsatele neljajalgsetele «ei» öelda, aga tegu on reeglitega, mis kehtivad kõikide kohta võrdselt. Foto: Shutterstock

Armsad sõbrad! Rannavalve on niigi raske töö, mis nõuab valvsat pilku terve tööpäeva vältel ja nõuab suurt vastutust. Ärme tee rannavalvurite elu veel keerulisemaks! Kui reeglid ei tundu olevat loogilised või on lausa vastumeelt, tasub pöörduda linnavalitsuse poole, sest rannavalvurid teevad kõigest oma tööd. 

Koer ja rand ei ole omavahel kõige paremad sõbrad

Kokkuvõtteks: teeme kindlaks, kas koer ja rand ikka käivad kokku. Koeral on suur oht kuumeneda päikese käes üle ning kuum rannaliiv võib põletada tema käppasid. Kui sa soovid viia oma koera jalutama, eelista pigem varjulist metsaalust või oota ära õhtune aeg, kui temperatuur on jahedam ja rahvast vähem. 

Tagasi üles