Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

Aevastad, aga armastad? Elu kassiallergiaga pole võimatu

Copy
Lastel, kes elavad juba varasest east saati mitme lemmikloomaga, on väiksem tõenäosus elu jooksul kassiallergiat kogeda.
Lastel, kes elavad juba varasest east saati mitme lemmikloomaga, on väiksem tõenäosus elu jooksul kassiallergiat kogeda. Foto: Shutterstock

Kassid on kallid ja armsad pereliikmed, kuid paraku tekitavad nad paljudele allergiat. Õnneks ei tähenda kassiallergia alati seda, et peaksid kohe oma karvasest sõbrast loobuma. Neid viise kasutades on võimalik seljatada kassiallergia, nautides endiselt nende nurruvaid kallistusi! 

Tõeline süüdlane kassiallergia taga 

Vastupidiselt levinud arvamusele ei põhjusta allergiat mitte kassi karv, vaid valk nimega Fel d 1, mida leidub kassi süljes, nahas ja näärmetes. Kuigi paljude jaoks on lahendus hüpoallergeensed kassid, on oluline meeles pidada, et ükski kass pole tõeliselt hüpoallergeenne, kuna nad kõik toodavad seda valku. 

Talveperiood halvendab sümptomeid

Kassiallergia intensiivistub sageli talvel halva ventilatsiooni tõttu. Kuna kodud muutuvad külma eest suletuks, jäävad allergeenid siseruumidesse lõksu. HEPA-filtriga õhupuhasti kasutamine aitab külmematel kuudel hoida allergeenid eemal. 

Seos kassiallergia, astma ja ekseemi vahel 

Kõik eelnevalt nimetatud on üksteisest erinevad probleemid, kuid meeles tuleb pidada seda, et kassi allergeeniga kokku puutudes võivad astma ja ekseem halveneda, tekitades sellega püsivate sümptomite tsükli. Kui teil on kass, krooniline astma või ekseem korraga, tasub kaaluda, kas põhjuseks võivad olla ainult kassi allergeenid. 

Kas allergiat põhjustab ikka kass? 

Enne kassiallergia tuvastamist mõelge sellele, et sümptomeid võivad põhjustada ka muud allergeenid, näiteks nagu tolmulestad või hallitus. Kindla allergia tuvastamiseks on vajalik teha ära allergiatestid, mida saab nüüd isegi kodus iseseisvalt teha. 

Vaktsiinid

Kui testid kinnitavad kassiallergiat, on saadaval mitu ravivõimalust. Näiteks on käsimüügis saadaval antihistamiinikumid ja steroidsed ninaspreid, mis aitavad sümptomeid hallata. Pikaajalise lahenduse saavutamiseks tuleks kaaluda immunoteraapiat (keelealune ravi), mis muudab keha reaktsiooni allergeenidele. 

Õige lähenemisviisi abil on võimalik kassiallergiat hallata ja nautida oma sõbra seltskonda. 

Tagasi üles