Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

KOERAOMANIKUD, TÄHELEPANU! Neid toite ei tohi koerad süüa

Copy
Kui 70 protsenti koera päevasest toidust on täissööt, saab koer kõik vajalikud toitained kätte. Ülejäänud 30 protsenti võid asendada värske liha, kala või muude koertele sobivate lisanditega.
Kui 70 protsenti koera päevasest toidust on täissööt, saab koer kõik vajalikud toitained kätte. Ülejäänud 30 protsenti võid asendada värske liha, kala või muude koertele sobivate lisanditega. Foto: Shutterstock

Kui naudid oma pitsaviilu, palub su koer sind alati suurimate kutsikasilmadega, et sa oma pala temaga jagaksid. Sellisel hetkel võib sul hakata temast kahju, kuid sellegipoolest ei tohiks anda koertele inimtoitu. Paljud inimtoidud on koertele mürgised ja võivad tõsiselt kahjustada nende tervist, siiski leidub üksikuid erandeid. 

Võttes näiteks pitsa – kuigi mõnikord võib hakata oma koerast kahju ja soovid temaga suurest südamest oma toitu jagada, on pitsa koertele ohtlik. Lisandid, nagu sibul ja küüslauk, võivad põhjustada tugevat kõhulahtisust ja oksendamist. Tainas sisaldab pärmi, mis võib olla koerale lausa surmav. 

Kui su koer on tüdinenud tavalistest krõbinatest ja ihaldab su toitu, kaalu ainult järgnevate palade pakkumist.

Puuviljad 

Puuviljadest on koerale ohutu arbuus, mis on tema jaoks lausa värskendav maiuspala. Enne söögi pakkumist tuleb ainult eemaldada seemned. Samuti on turvaline valik banaanid, kuid vältima peaks viinamarju, kuna need võivad põhjustada neerupuudulikkust. 

Köögiviljad 

Rohelised herned on koerasõbralikud ja pakuvad väärtuslikke kiud- ja toitaineid. Teiseks heaks valikuks on porgandid, mida võib pärast pesemist pakkuda koerale toorelt, edendades nende hammaste tervist ja pakkudes jällegi krõmpsuvat maiuspala. Lisaks naudivad koerad rohelisi ube, nii keedetult kui toorelt. Samuti on ohutud valikud maguskartul, mais ja brokoli. Mis neile aga ei sobi, on sibul, murulauk ja küüslauk, sest need on mürgised ja võivad koertele põhjustada aneemiat ja teisi tõsiseid terviseprobleeme. 

Teraviljad 

Mõõdukas koguses keedetud valge või pruun riis on koerale õrn ja kasulik seedeprobleemide korral. Keedetud kaer, oder ja hirss on samuti ohutud teraviljad. Väldi toore odra või maitseainetega teraviljade andmist, kuna paljud maitseained sisaldavad koertele mürgiseid koostisosi. 

Piimatooted

Kui su koer ei ole laktoositalumatu, võid pakkuda talle tavalist jogurtit, mis on hea kaltsiumi ja valgu allikas ning probiootikumide tõttu kasulik tema  seedesüsteemile. Ka keedetud munad on mõõdukas koguses toitvad ja kasulikud. Koerad võivad väikestes kogustes ka nautida madala rasvasisaldusega juustu, näiteks Cheddarit ja mozzarella't. 

Hoiatus maiustustega! 

Inimesed armastavad krõbedaid ja magusaid maiustusi, nagu šokolaad ja jäätis, kuid need on koertele andmiseks äärmiselt kahjulikud. Samuti põhjustavad tõsiseid seedeprobleeme vürtsikad ja praetud toidud. Šokolaad sisaldab metüülksantiini, mis on koertele mürgine ja võib põhjustada oksendamist, krampe, südame löögisageduse suurenemist ja isegi surma. 

Lisaks on inimeste magusad maiustused, nagu ksülitooli sisaldavad kommid, ohtlikud, sest need võivad mõjutada veresuhkru taset ja põhjustada maksakahjustusi. Samuti tuleks täielikult vältida makadaamiapähkleid ja mandleid. 

Kui soovid oma koera hoida tervena ja teda vahel millegi maitsvaga kostitada, vali hoolikalt, mida sa talle annad ja pea meeles, et mõõdukus ja sobivad portsjonid on sobivad võtmesõnad. 

Tagasi üles