Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

FOTOD Ida-Virumaalt leiti kummaline madu: jäi oma kauni välimusega kohe silma (11)

Copy
Ida-Virumaalt leiti kummalise välimusega madu.
Ida-Virumaalt leiti kummalise välimusega madu. Foto: Anete Altrov / Eesti Loodusmuuseum

Paljud inimesed kardavad madusid meeletult, kuid Eestis on elu nendega siiski pigem ohutu. Küll aga püüti möödunud nädalal Ida-Virumaal pildile madu, kes oma välimusega kohe silma jäi.

Eesti Loodusmuuseum jagab ühismeedias pilte maost, kellesarnast Eestis justkui olla ei tohiks. Madu hakkas silma muuseumi töötajatele Ida-Virumaal, kus parasjagu välitöödel oldi.

«Eelmisel nädalal käisid meie tublid muuseumitöötajad välitöödel Ida-Virumaal. Nende käigus märkas entomoloog Aare Lindt üht väga musta madu, kes jäi oma kauni välimusega kohe silma. Igal juhul püüdis ta mao kinni ning koos zooloog Joosep Sarapuu abiga tehti kindlaks - tegemist on rästikuga, kuigi tal puudus seljal iseloomulik siksak ja sabaots oli oranžikas,» seisab muuseumi ühismeediapostituses.

Nimelt on rästikutel nastikutest erinevad pupillid, esimestel on need ovaalsed, viimastel ümmargused. «Niisiis võib suure kindlusega öelda, et tegemist on rästikuga. Miks ta nii teistmoodi välja näeb? Üks võimalik seletus on, et tegemist on noore roomajaga, kel pole veel iseloomulikud mustrid ja värvid välja kujunenud. Igal juhul väga põnev leid! Ja ta polnud üksinda - kokku märkasid välitöödel olnud muuseumitöötajad kolme sellist tumedat madu.»

Wikipedias on kirjas, et mustad (melanistlikud) rästikud on tihti pikemad ja nende seas on emaseid rohkem. Rästikud ei sünni mustadena, nende värvus muutub endokriinsüsteemi (ajuripats, proopiomelanokortiin jt) mõjul, signaliseerides emasel suguküpsuse saabumist.

Omanäoline rästik.
Omanäoline rästik. Foto: Anete Altrov / Eesti Loodusmuuseum
Lähikaader kõnealusest maost.
Lähikaader kõnealusest maost. Foto: Anete Altrov / Eesti Loodusmuuseum
Tagasi üles