Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

SÜDANTLÕHESTAV Tartu kesklinnas lillepotti kolinud parti tabas traagiline kaotus (1)

Copy
Part haudumas Kvartali ukse ees.
Part haudumas Kvartali ukse ees. Foto: Signe Oidekivi / Tartu Postimees / Scanpix

Sel suvel valis üks pardiema oma pesapaigaks Tartus Kvartali ostukeskuse ees asuva lillepoti. Kui alguses oli lillede vahel istuv pardiema inimestele lausa märkamatu, siis ajapikku hakkas varju pakkuv lillestik vähenema ning aina rohkem sai pardiema mööduvatelt inimestelt ebavajalikku tähelepanu.

Nüüd on kuulus Tartu part pesa hüljanud ning teda on tabanud traagiline kaotus, sest poegadest, keda oleks võinud olla palju rohkem, jäi ellu ainult üks. Eesti Metsloomaühing, kes pardiema tegemistel pingsalt silma peal hoidis, jagas ülevaadet juhtunust ühismeediapostituses.

«Pardiema haudus munadel, kuid kahjuks ei jõudnud esimese kurna tibud kooruda, sest keegi korjas munad ära,» kirjutas metsloomaühingu vabatahtlik esimest karmi hoopi, mis pardiema tabas.

See aga polnud veel kõik. Pardiema otsustas siiski pesale jääda ning mõne nädala möödudes munes ta järgmise kurna. Selleks ajaks enam lillepotis eriti haljastust alles polnudki ning hauduv part sai omaette vaatamisväärsuseks, kelle kohta postitati fotosid sotsiaalmeediasse lausa iga päev. Pardiema sai rohkelt ka meedia tähelepanu.

Pardiema poegi haudumas 15. juulil.
Pardiema poegi haudumas 15. juulil. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees / Scanpix

15. juulil sai Eesti Metsloomaühing teate esimesest koorunud tibust. Ühingu vabatahtlik läks kohale ja nägi ka teist tibu, kuid ülejäänud munad olid veel koorumata. Ka hilisõhtul oli pardiema pesal. Järgmisel hommikul saadi teade, et pardiema on pesast väljunud ühe tibuga – koos jõudsid nad ka Emajõkke. «Aitäh kõigile liiklejatele, kes pardid üle sõidutee lasid!» kiidavad vabatahtlikud.

Metsloomaühingu vabatahtlik leidis hüljatud pesast kuus muna ja ühe surnud tibu. «Selliseid munasid inkubeerida pole mõttekas ega võimalik: vaid pardiema ise teab oma munade haudumise kunsti.»

Miks kaheksast munast sai elujõuliseks vaid üks tibu, võib vabatahtliku sõnul seostada pesapaiga valikust tuleneva stressiga. «Meie vabatahtlikud käisid nende nädalate jooksul aeg-ajalt pardiema olukorda kontrollimas ning kahjuks oli nii mõnelgi korral näha inimeste häirivat käitumist pardiema suhtes – talle mindi liiga lähedale ja teda isegi katsuti. Lisaks ei ole ühelegi elusolendile tervislik, kui ta peab kuulama ööpäevaringset liiklusmüra ning temast mööduvad iga päev sajad uudishimulikud inimesed. Kahjuks on ka fotodelt näha, et alguses ei paistnud part lillede vahelt väljagi ning hiljem oli ta lausa lageda taeva all.»

Miks otsustas part niivõrd tiheda käidavusega koha oma pesapaigaks valida, teab vaid part ise. «Paraku ei ole võimalik hauduvat linnuema koos munadega teisaldada, sest ümberasustamisest tekkinud stressi tõttu ta hülgaks munad ja ei jätkaks haudumist. Parim, mis sellises situatsioonis saab teha, on füüsiliselt takistada inimeste juurdepääsu pesapaigale näiteks piirete või lintidega,» teeb ühingu vabatahtlik ettepaneku.

Toeta Eesti Metsloomaühingu tegevust siin.

Märksõnad

Tagasi üles