Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

UURING KINNITAB Ülekaalus kassid aitavad inimestel liigseid kilosid kaotada

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Inimeste ja kasside vahel on suurem sarnasus, kui varem arvati – sellest võib hiljutise uuringu põhjal rasvumisega võitlemisel abi olla.

Ajakirjas Scientific Reports avaldatud uus uuring näitab, et kasside soolestiku mikrobioomi muutused toitumise muutmisel sarnanevad inimestel täheldatud muutustega. See teeb kassidest potentsiaalselt väärtusliku allika inimeste rasvumise uurimiseks, mis võiks mõlema liigi tervist parandada.

«Loomad jagavad meie elu, sealhulgas meie voodeid ja toitu. Neil arenevad loomulikult haigused, mis sarnanevad inimeste omadega, kuna nad puutuvad sarnaste keskkondadega kokku,» selgitas uuringu juhtiv autor Jenessa Winston, Ohio osariigi ülikooli veterinaaria kliiniliste teaduste abiprofessor.

Teadlased uurisid 16 nädala jooksul nelja erineva dieediga ülekaaluliste kasside väljaheiteproove. Dieedid hõlmasid kaubandusliku kassitoidu piiramatut söötmist kahe nädala jooksul, kaalulangetustoidu piiramatut söötmist ühe nädala jooksul, kalorite piiramist kaalulangetustoitudega 11 nädala jooksul ja seejärel algse dieedi juurde naasmist.

Uuringus avastati, et kasside soolestiku mikrobioomi muutused peegeldasid inimeste sarnaste toitumismuudatuste tulemusi. Selgus, et kasside väljaheiteproovides suurenes piiratud kalorite dieedi ajal propioonhappe osakaal, mis on teistes imetajates isu reguleerimise ja rasva kogunemise vähenemisega seotud.

«Kaalulangetustoitudel olevate kasside propioonhappe tase suurenes ning säilitas kõrge taseme, kuni nad naasid tavalisele dieedile, näidates selget seost toitumismuutustega,» märkis Winston.

«Uuring näitab, et rasvunud kasside kalorite piiramisel saame nende soolestiku mikrobioomi muuta, mis tõenäoliselt mõjutab ainevahetust. Mikrobioomi muutuste sarnasused kasside ja inimeste vahel on eriti kasulikud,» lisas ta.

Leiud viitavad sellele, et kassid võivad soole mikroobide uurimisel ideaalsed kandidaadid olla, kuna need aitavad rasvumisega võidelda, vahendab Newsweek.

«Samu mikroobe, mida meie uuringus tuvastati, esineb sageli ka inimeste puhul tehtud uuringutes, hoolimata ilmsetest dieedierinevustest,» ütles Winston.

«Minu uuringud keskenduvad mikroobide terapeutilise jõu kasutamisele. Selle saavutamiseks peame tervislike ja haiguslike seisundite erinevusi mõistma, et paremini suunata ja hallata mikrobioomi muutusi,» lõpetas Winston.

Tagasi üles