Päevatoimetaja:
Maarja-Liis Orgmets

ERAKORDSED LOOD Haidele pühendatud nädal keskendub ookeani märulikangelastele

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Põnevad kohtumised tippkiskjate, eepilised süvamere ekspeditsioonid ja suur mure vetes patrullivate rasvaste mõrtsukhaide väljaheidete pärast on vaid mõned erakordsetest lugudest, mida näeb alates sellest nädalast Shark Weeki ajal Discovery+ platvormil. Saatejuht John Cena viib vaatajad läbi tunde kestva uue programmi, näitab igal õhtul parimate hetkede eelvaadet ja intervjueerib fännide kõige lemmikumaid haieksperte.

«Tavaliselt veedan ma Shark Weeki oma diivanil, paljude haide seltsis, kuid sel aastal olen ma nii elevil, et saan juhtida seda nädalat, mis on pühendatud lõputult põnevatele ookeani märulikangelastele,» tõdes John Cena, «see on metsik nädal uute, šokeerivate kaadrite, avastuste ja ohtrate hammastega.»

Iga-aastane nädalapikkune ja kauaoodatud haidele pühendatud sündmus sisaldab telesarja «Monster Hammerheads: Species X», mis keskendub võimalikule uuele vasarhai liigile, telesaadet «Great White Serial Killer: Sea of Blood», mis keskendub hiiglaslikule haile, kes jätab oma ohvrid ilma peast ning terroriseerib kohalikku küla, ja «The Real Sharkano», mis keskendub põliselanikele, kes usuvad, et rahumeelse kooselamise aluseks on koos surmavate haidega ujumine.

Täispika Shark Weeki kava leiad siit:

ESMASPÄEV, 15. juuli

«The Real Sharkano»

Haide eest seisev ja hairünnakus ellu jäänud Paul De Gelder külastab haisid kummardavate põliselanike saart, et näha, kas nende salapärane tava surmavate haidega ujuda, peidab endas inimeste ja haide rahuliku kooselu saladust.

«Mothersharker: Hammer Time»

Teadlased, doktor James Sulikowski ja Beckah Campbell, kasutades uusimat veealust ultraheliuuringut ja sünnimärgiste tehnoloogiat, püüavad lahendada mõistatuse, kus poegivad tabamatud indopatsi vasarhaid. Ja see võib olla lähemal, kui keegi arvab!

«Great White Danger Zone»

Alison Towner ja tema meeskond uurivad uut mõrtsukhaide leviala Lõuna-Aafrika ranniku lähedal. Olles varustatud tipptasemel uimekaamerate, jälgimissiltide ja veealuse seirega, paljastavad teadlased nende massiivsete tippkiskjate ebatavalise käitumise.

«Sharktopia»

Teadlaste meeskond jahib Indoneesias Raja Ampati saare piirkonnas ühte viimastest elavatest leopardhaidest. Kuid kui nad astuvad sammu sügavasse tundmatusse, paneb teekond nad vastamisi maakera kõige veidramate ja metsikumate haidega.

KOLMAPÄEV, 17. juuli

«Makozilla»

Jõhkrad rünnakud merilõvide populatsiooni vastu California ranniku lähedal on tekitanud hirmu koletu kiskja ees, keda hüütakse Makozillaks. Hiljutised avastused, sealhulgas ligi 270-kilone surnuks räsitud merilõvi, kellel olid tohutud haavad, vihjavad, et süüdi võib olla ligi viiemeetrine kiskja. Haieksperte rühm, sealhulgas hammustuste spetsialist Jeff Harris ja doktor Craig O'Connell, alustavad missiooni, et paljastada California rannikut hirmutav kolossaalne kiskja.

«Jaws vs Leviathan»

Orkad ja teised hammasvaalad ründavad rekordiliselt mõrtsukhaisid, lisades uue peatüki 60 miljonit aastat kestnud lahingule. See rivaalitsemine sai alguse The Leviathanist, eelajaloolisest vaalast, kes läks kunagi hammas hamba vastu suurima ookeanides ujunud kiskjaga Meg. Nüüd taasloovad doktor Tristan Guttridge, doktor Sona Kim ja Kina Scollay neid võimsaid lahinguid, et jõuda selgusele orkade taktikas ning avastada ülim kiskja.

NELJAPÄEV, 18. juuli

«Deadliest Bite»

Kasutades tipptehnoloogiat, paljastavad doktor Tristan Guttridge, Annie Guttridge, Paul De Gelder ja Skye Minnis härg-, tiiger-, vasar- ja mõrtsukhai ning ka haruldaste hailiikide lõualuude mehaanika saladused ning uurivad, kuidas nende haide lõualuud ja hambad panevad toime surmavaid rünnakuid.

«Monster Hammerheads: Species X»

Doktor Austin Gallagher ja tema meeskond teadlasi, sealhulgas Liv Dixon, Zandi Ndhlovu ja doktor Tristan Guttridge, uurivad Turksi ja Caicose agressiivset vasarhaide populatsiooni, mis võib nende arvates olla täiesti uus hailiik.

REEDE, 19. juuli

«Shark Attack Island»

Paradiisiks olnud Vaikse ookeani lõunaosast on saanud haide rünnakute kolle, kus härg-, tiiger- ja mõrtsukhaid liiguvad kuurortide randadele üha lähemale, rünnates viimase viie aasta jooksul surmavalt seitset inimest. Doktor Riley Elliot, Paul De Gelder ja Kori Burkhardt teevad katseid, et tuvastada rünnakute eest vastutavad liigid, ja selgitada välja, miks nad ründavad.

«Alien Sharks: Ghosts of Japan»

Jaapani veed on koduks planeedi suurimale hailiikide mitmekesisusele, kus enamik haidest on justkui ulmelised. Metsloomade bioloog Forrest Galante koos süvamereteadlase Christina de Silva ja süvameremõõtjatega otsivad üles ja uurivad oma missioonil just neid ulmelisi haisid, et teha kindlaks, kas kriitiliselt ohustatud ingelhai jääb Jaapani vetesse. Teekonnal avastab Forrest 17 erinevat ja ainulaadset hailiiki ning on tunnistajaks salapärase liigi, Velvet Dogfishi haide sündimisele.

«Monster of Oz»

Austraalia edelaosas sütitab mõrtsuk- ja makohaisid jahtiv tundmatu kiskja hirmu kuristikus pesitseva merekoletiste ees. Filmitegijad Dave ja Jennene Riggs ühinevad dr Tristan Guttridge'i ja Rosie Moore'iga, et püüda mõrvarit tabada.

«Shark Frenzy: Mating Games»

Doktor Craig O’Connell uurib kahe hailiigi armuelu, vihjates, et toiduhullus tekitab liikide ellujäämiseks üliolulist romantikat. Olles relvastatud täiustatud varustusega, korraldab O’Connell erinevaid toitmisüritusi, et paljastada lüli paaritumistes, mis on liigikaitse seisukohalt ülioluline.

LAUPÄEV, 20. juuli

«Great White Serial Killer: Sea of Blood»

Pärast seda, kui ühes väikeses Mehhiko kalurikülas leidis aset kaks surmaga lõppenud mõrtsukhai rünnakut, sealhulgas üks, kus ohver jäi ilma oma peast, ühineb hairünnaku üleelanud Paul De Gelder haide uurija Brandon McMillani ja kohaliku bioloogi Gador Mutaneriga, et panna alus plaanile tuvastada mõrvarid ja hoida Cortezi meri külaelanikele turvalisena.

PÜHAPÄEV, 21. juuli

«6000lb. Shark»

Merebioloogid Tom Hird ehk The Blowfish ja Leigh de Necker otsivad Uus-Meremaa rannikult kõige rasvasemaid mõrtsukhaisid ja püüavad hankida nende väljaheiteid, et uurida, mida nad söövad. Kasutades tipptasemel teadust, on nende eesmärgiks jõuda hiiglasliku mõrtsukhai kaalumiseni, mille suurimaks numbriks võib osutuda 2,7 tonni.

Tagasi üles