Jõgevamaal trügib pruunkaru suvilakooperatiivi elama

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Pruunkaru
Pruunkaru Foto: Shutterstock

Jõgevamaal Raigastvere järve kaldal Elistvere külas paiknevas suvilakooperatiivis tahab end väga sisse seada noor pruunkaru, kirjutab Eesti Jahimeeste Selts. 

Paraku pole mesikäpp just oodatud naaber. «Tänaseks on karu saanud igapäevaseks soovimatuks külaliseks suvilate vahel. Loom kondab toiduotsingutel mööda aedasid, lõhub mesitarusid ja kompostikaste ning hoiab hirmu all elanikke. Viimastel päevadel käib ta eranditult igal hommikul ja õhtul toimetamas, aga päeval magab järveäärses võsas, kuhu ta kiirelt kalpsab, nii kui mõni vapram külamees julgeb teda hirmutada,» selgitas Tartu Jahindusklubi tegevjuht Tõnu Peterson Eesti Jahimeeste Seltsi usutluses.

«Juuni alguses lõhkus karu esimese mesipuu suvila aias, sai maitse suhu ja sellest saadik on teda majade vahel nähtud järjest sagedamini,» kurtis hobimesinikust naaberseltsi jahimees Valter Rõõmusoks.

Täna öösel (03.07.2024) hävitas ta viimase, kolmanda mesipuu. «Magasin küll lahtise aknaga, et kolina peale välja karata ja lärmi teha ning kell 3 öösel käisin veel kontrollimas, aga hommikul oli vaatepilt täiesti masendav,» ohkas Rõõmusoks.

Rõõmusoksa sõnul on seal kokku 23 majapidamist. «Suvevaheajaks maale tulnud lapsed istuvad toas ja vanemad inimesed hoiduvad samuti õues käimisest. Ujumiskohas ei julge keegi käia, sest päeval on karu mitmeid kordi ujumas nähtud.» 

Tülika karu mesilastest eemal hoidmiseks on ta proovinud peleteid, liikumisanduriga sireene, kuid seni tulutult. «Kõige tõhusam oleks siiski elektrikarjus, kuid suvilakompleksi keskel olevasse aiaga piiratud koduaeda võivad sattuda mänguhoos naabrite lapsed või ka lemmikloomad,» peab jahimees ebamõistlikuks.

Tagasi üles