LÄBIMURRE Koerte ketispidamine võiks riigi arvates minevikku jääda (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock / illustreeriv
  • Loomakaitsjad on aastaid nõudnud loomakaitseseaduse muutmist, sh koerte ketis pidamise keelustamist
  • Nüüd on ministeerium teinud esimesed ettepanekud

Regionaal- ja põllumajandusministeerium on hakanud arutama loomakaitseseaduse muutmist ning saatis 14. juunil huvirühmadele arvamuse küsimiseks muudatusettepanekud, mis aitaksid lemmikloomade heaolu parandada.

Võimalikke muudatusi pakub ministeerium näiteks koerte ketis pidamise ja zoofiilia keelustamiseks, hooldamata koerte ja kasside arvukuse vähendamiseks ning lemmikloomapoodide tegevusloa kehtestamiseks.

Kannatuste vaba elu pakkumine ei ole enam see, mida ühiskond korralikuks lemmikloomapidamiseks peab, teatas ministeerium pressiteate vahendusel ning regionaalminister Piret Hartmani sõnul on loomade heaolu oluline küsimus. «Avalikkuse ette jõudnud juhtumid väärkohtlemisest näitavad, et meil on küsimusi, mis vajavad paremat kokkuleppimist ja korraldamist. Antud loomakaitseseaduse väljatöötamiskavatsus markeerib olulised probleemkohad, mida on muuhulgas välja toonud ka loomakaitseorganisatsioonid ning pakub välja lahendused,» rääkis minister.

Ministeeriumi teatel on mitmete teemade puhul oluline täpsustada ja tugevdada raamistikku, kuidas lemmikloomi pidada. Tulenevalt ühiskondlikust soovist plaanitakse selgelt ära sõnastada näiteks zoofiilia keeld. N-ö kutsikavabrikute kontrolli alla saamiseks tehakse ettepanek luua selgemad raamid ja arusaadavamad piirangud. Loomade heaolu tagamiseks kauplustes veendutakse kauplusepidaja võimekuses pakkuda loomadele sobivaid pidamistingimusi enne tegevuse alustamist. Samuti pakutakse välja lahendusi, et karistused rikkujatele oleksid piisavalt heidutavad.

Olulise teemana on analüüsitud ja pakutud lahendusi, kuidas vähendada hoolitsuseta kasside ja koerte arvukust. «Teiste riikide kogemuse põhjal kaalume näiteks võimalusi kassikolooniate kontrolli alla saamiseks. Tulemuse tagamiseks oleks oluline kehtestada üldine kasside steriliseerimise kohustus kõigile, kes ei tegele aretustegevusega. Plaanis on kehtestada selgemad õigusraamid suure hulga lemmikloomade pidamiseks,» rääkis Hartman.

Seaduse võimalikule muutmisele on eelnenud analüüs ja konsultatsioonid erinevate huvipooltega. «Oleme põhjalikult kaardistanud probleemid, mille kohta saame veendunult öelda, et need vajavad lahendamist, kuna ka huvipooled on nende asjakohasust kinnitanud. Samas oleme lahenduste otsimisel tuginenud teiste Euroopa riikide parimatele praktikatele ja õppekohtadele,» rääkis väljatöötamiskavatsuse koostaja regionaal- ja põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna peaspetsialist Ulrika Tuppits.

Planeeritav seaduse eelnõu kooskõlastamise periood on 2025. aasta I ja II kvartal ning eeldatav jõustumise aeg 2026. aasta jaanuar.

Väljavõtte loomakaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu väljatöötamiskavatsusest koerte alalise ketispidamise keelustamise kohta

Selleks, et mitte panna ohtu täna ketis peetavate koerte heaolu ja ümbruskonna ohutust, peab seaduses kehtestama üleminekuperioodi lähtudes seaduse muudatuse kehtima hakkamisest. Üleminekuperioodi kehtestamisel tuleb arvesse võtta, et seaduse jõustumise hetkest enam teatud vanuses koeri ketti panna ei tohi kogu tema eluajal, et vältida täna ketis peetavate koerte lahtilaskmise kohustust. Kaaluma peab, kas keelatud peab olema varjupaigast võetud täiskasvanud koera ketis pidamine. Looma loovutaja peab eelnevalt veenduma, et varjupaigast uude koju loovutataval loomal on omandatud sobivad oskused selleks, et koeral oleks uues kodus turvalisus tagatud ja selgitama, et hoolimata vanusepõhiselt kehtestatud üleminekuajast ei ole täiskasvanud koera võtmisel ketis pidamine lubatud, v.a juhul kui koera peeti varem ketis.

Koerte alalise ketispidamise keelustamine on riigi poolt oluline sõnum selle kohta, et koer ei ole valveseade, vaid sotsiaalsete vajadustega loom. Vajalik on tagada üleminekuperiood ning koerte ja inimeste turvalisus. Alalise ketispidamise keelustamise poolt on nii eksperdid, loomakaitseorganisatsioonid kui ka PTA järelevalveametnikud.

Kokkuvõtvalt on parim võimalik lahendus keelustada teatud ajahetkest alates sündinud koerte ketispidamine (näiteks 01.01.2025) ning nende varem sündinud koerte ketispidamine, keda ei ole eelnevalt ketis peetud. Ajutist koera sidumist mõne objekti külge (nt 1–2 tunniks) mõnes tavapärasest erinevas situatsioonis või pidamiskohast väljaspool ei peeta ketispidamiseks.

Kogu materjaliga saab tutvuda siin.

Märksõnad

Tagasi üles