HUVITAV TEADA Miks on dalmaatsia koerad täpilised?

Christin Krass
, ajakirjanik
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: AnetaZabranska/Shutterstock

Cruella de Vil ja «101 dalmaatsia koera» on teinud neist mustavalgetäpilistest loomadest paljude koerasõprade lemmikud. Kuid kas oled kunagi mõelnud, mis annab neile sellise ikoonilise mustri?

Geneetika

Teadlased usuvad, et see kõik on tingitud pigmentatsioonist. See viitab lihtsalt naha, juuste ja rakkude vahelisele reaktsioonile, mida nimetatakse melanotsüütideks ehk lihtsamalt öeldes on tegemist spetsiaalsete rakkudega, mis toodavad melaniini – pigmenti, mis annab värvi nahale, juustele ja silmadele. Samamoodi kehtib see inimeste puhul – kuigi melanotsüütide arv on kõigil sama, varieerub toodetud melaniini kogus. See sõltub geneetikast ja muudest teguritest. Inimestel, kellel on tumedamad juuksed, nahk ja silmad, toodavad melanotsüüdid rohkem melaniini. See suurenenud melaniinisisaldus annab neile tumedama värvuse.

Foto: Photobox.ks/Shutterstock

Täpid hakkavad koertel tekkima umbes kahenädalaselt ja muutuvad aja jooksul selgemaks ja suuremaks. Täppide paiknemine ja suurus on juhuslik, mistõttu iga dalmaatsia koer on unikaalne.

Lisaks on teada, et täppide tihedus ja kuju võivad varieeruda ka perekonniti, mis viitab geneetilisele mitmekesisusele isegi tõu sees. Mõnel dalmaatsia koeral võivad täpid isegi nahal ja küüntel esineda, mitte ainult karvadel.

Evolutsioon

Lisaks geneetikale mängib rolli ka evolutsiooniline surve. Tõug pärineb Dalmaatsia piirkonnast (tänapäeva Horvaatia), kus neid peeti erinevatel eesmärkidel, sealhulgas jahikoerte, valvekoerte ja vankrite saatjatena. Just nende täpid muutsid nad eriti populaarseks Euroopa aadli ja kõrgklassi seas, kes hindasid nende elegantset ja silmapaistvat välimust.

Allikad: akc.org, hello-mesa.com

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles