HEA SÄÄSEILM Teadlane vastab: Miks tänavu nii palju sääski on? (2)

Christin Krass
, ajakirjanik
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Niny2405/Shutterstock

Tänavune suvi on endaga kaasa toonud eriliselt palju sääski. Paljude inimeste sõnul ei meenu neile teist nii sääserohket suve. Uurisime sääseteadlaselt Urmas Tarteselt selle põhjust. 

Eesti bioloogi, loodusfotograafi ja teaduse populariseerija Urmas Tartese sõnul seisneb põhjus sademete hulgas: 

«Kevadine sääskede arvukus sõltub kevadisest sadevee kogusest. See on talvel kogunenud lumesulamisvesi ja hiljem vihm-lumi, mis täidavad ajutised väiksed lombid, kus metsasääskede vastsed arenema hakkavad. Kui kevadel oli paras suurvesi ja piisavalt sademeid, siis on ka metsasääskede arvukus parajalt suur.»

Küsimuse peale, kas suur sääskede arvukus kestab terve suve, vastas ta: «Kevadiste metsasääskede arvukus kahaneb tavaliselt jaanipäevaks. Oma sääseliigid on muidugi kogu sooja perioodi kestel. Kui arvukaks keegi neist kujuneb, sõltub jällegi suvistest sademetest. Põuasel suvel on sääski vähem, vihmasel suvel rohkem.»

Foto: Margus Ansu / pm / scanpix Baltics

Urmas Tartes on Eesti tuntud entomoloog ja loodusfotograaf. Ta on spetsialiseerunud putukate uurimisele ja on laiemalt tuntud oma loodusfotograafia poolest. Tartes on avaldanud populaarteaduslikke artikleid ja raamatuid ning jagab aktiivselt oma teadmisi ja fotosid, et suurendada inimeste teadlikkust ja huvi looduse vastu. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles