Veterinaar Tiina Toomet avaldas, miks loomade ravimine nii kulukas on

lemmik.postimees.ee
Copy
Loomaarst Tiina Toomet enda 1,5-aastase koera Sädega.
Loomaarst Tiina Toomet enda 1,5-aastase koera Sädega. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Paljud loomaomanikud on kogenud, et lemmiklooma ravi ei ole sugugi odav lõbu. Miks see nii on?

Tuntud loomaarst Tiina Toomet andis sel nädalal intervjuu «Vikerhommikus», kus avaldas, miks loomade ravimine tegelikult nii kulukas on.

Põhjus on lihtne – nimelt on veterinaarmeditsiin viimastel aastatel Eestis väga palju arenenud, mis tähendab, et kliinikutes on varasemaga võrreldes ka palju rohkem võimalusi erinevaid uuringuid teha, et välja selgitada, mis looma vaevab. Kuna loomadel aga puudub ravikindlustus, peabki omanik selle kõik ise kinni maksma.

«Kui mina 30 aastat tagasi loomaarstina oma köögilaua taga alustasin, polnud mul mitte midagi!» rääkis Toomet, et kallitest aparaatidest ei teadnud ta tol ajal veel midagi.

Kui vanasti võis loomale õige ravimi leidmine olla kulukas ja keeruline, siis nüüd on olukord muutunud ning kõige kulukam osa on hoopiski diagnostika. «Vanasti said kõik loomad antibiootikumid peale, aga tänapäeval teame, et nende kasutamisega ei saa liiale minna,» lisas Toomet.

Loomaarst hoiatas loomaomanikke, et lemmikloomad ei näita oma valu sageli välja. «Minu jaoks on kõige olulisem, et loom ei kannataks. Mul on kõige suurem hirm, et neil on valus ja inimesed ei märka. Kass võib ära surra niimoodi, et keegi ei saa arugi, et ta haige oli,» sõnas ta, et kassid on palju hullemad valu varjajad kui koerad. Seega tasub oma lemmikuga kindlasti arsti poole pöörduda, kui on väiksemgi kahtlus, et teda miski vaevab.

Tagasi üles